NUNS i NDNV o izvinjenju UO RTS

NUNS i NDNV pozdravljaju izvinjenje UO RTS, ali smatraju da je propuštena prilika da se istakne ratnohuškačka uloga RTB i RTS tokom devedesetih

24. maj 2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravljaju odluku novog Upravnog odbora Radio televizije Srbije “da uputi izvinjenje onim građanima Srbije i onim građanima susednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem prevnom određenju govora mrženje, a koji su emitovani u programima RTB i RTS tokom devedesetih godina”.
NUNS i NDNV smatraju da je UO RTS ovim saopštenjem ukazao na moralnu i profesionalnu odgovornost državnih medija “tokom nesrećnih događaja iz devedesetih godina”, ali i da je propustio priliku da više istakne ratnopropagandnu, huškačku ulogu Radio televizije Beograd i Radio televizije Srbije.
Govor mržnje koji je emitovan u programima državne televizije prerastao je tokom devedesetih u otvoreno zagovaranje rata i pravdanje najgrubljeg kršеnjа nоrmi mеđunаrоdnоg humаnitаrnоg prаvа, što je sve zajedno predstavljalo teška krivična dela.
NUNS je upravo iz tih razloga, a svestan i činjenice da je posle petokotobarskih promena u Srbiji izostala lustracija u medijima uprkos nesumnjivoj političkoj i profesionalnoj krivici novinara i urednika, 1. jula 2009. godine podneo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu prоtiv „NN licа (оdgоvоrnih licа i nоvinаrа u Rаdiо-tеlеviziјi Bеоgrаd, Rаdiо-tеlеviziјi Nоvi Sаd, dnеvnim listоvimа „Pоlitikа“, „Vеčеrnjе nоvоsti“ i dr.), zbоg krivičnоg dеlа оrgаnizоvаnjе i pоdsticаnjе nа izvršеnjе gеnоcidа i rаtnih zlоčinа iz čl. 145. KZ SRЈ“.

NUNS i NDNV

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga