NUNS i NDNV: Novinar nije dužan da otkrije izvor

Urednik sajta "Teleprompter" saslušan je u sredu uveče

01. okt 2015

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su danas nadležne organe da se pridržavaju Zakona o javnom informisanju i medijima  jer je zaštita izvora osnova istraživačkog novinarstva i slobodnog protoka informacija u otvorenim, demokratskim društvima.

Novinarska udruženja su, povodom saslušavanja urednika sajta „Teleprompter“ Danila Redžepovića podsetila da se u članu 52. tog zakona, koji se bavi novinarskom tajnom, kaže da „novinar nije dužan da otkrije izvor informacija, osim podataka koji se odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od najmanje pet godina, ako se podaci za to krivično delo ne mogu pribaviti na drugi način“.

„I Kodeks novinara Srbije jasno propisuje obavezu novinara  da štiti izvor informacija i ističe  suštinski značaj koji zaštita poverljivosti izvora informacija ima za slobodu medija i za bavljenje novinarskim poslom, pre svega za obaveštavanje javnosti o pitanjima od javnog interesa“, piše u saopštenju novinarskih udruženja.

Danilo Redžepović, urednik sajta „Teleprompter“, saslušan je u sredu uveče povodom objavljivanja transkripta telefonskog razgovora između predsednika Demokratske stranke i Pokrajinske vlade Bojana Pajtića i Lidije Udovički.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga