NUNS i NDNV: Nismo kritikovali zakon već pravilnik

Novinarska udruženja poručila da neće odustati od kritike onoga što u implementaciji zakona nije dobro

19. nov 2014

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poručili su danas da su začuđeni sadržinom i tonom reagovanja Ministarstva kulture i informisanja na saopštenje tih udruženja u kojem su upozorili da je podzakonski akt koji definiše rad stranih dopisnika i dopisništava „prenormiran, diskriminatoran i sklon zloupotrebama“.

U saopštenju NUNS i NDNV se ističe da, ukoliko bi želeli da koriste isti način komunikacije kao Ministarstvo u svom jučerašnjem obraćanju javnosti, u tim udruženjima bi mogli da se zapitaju da li su predstavnici ministarstva pažljivo i u celosti pročitali saopštenje.

“U njemu mi uopšte ne sporimo član 55 Zakona o javnom informisanju i medijima nego, naprotiv, pozivamo da se Pravilnik o načinu vođenja i upisu u evidenciju predstavnika inostranih medija i stranih dopisništava – uskladi sa Zakonom”, poručili su u novinarskim udruženjima.

Tokom izrade zakona i rasprave o članu koji definiše rad stranih dopisnika i dopisništava, dodaje se u saopštenju, u radnoj grupi postojale su ideje da se slične odredbe koje su se našle u Pravilniku nađu i u Zakonu, ali su stručnjaci to odbacili iznoseći slične argumente koje su NUNS i NDNV izneli u svom saopštenju.

“NUNS i NDNV razlikuju glagole ‘morati’ i ‘moći’, i u to Ministarstvo ne treba da sumnja. Jasno je da strani dopisnici ‘mogu’ a ‘ne moraju’ da se evidentiraju, ali je isto tako tačno da, bez evidentiranja, ne mogu da ostvare pristup pojedinim akreditacijama i olakšicama, niti da rešavaju tehnička pitanja neophodna za nesmetan rad. Takođe, dopisništva tek upisom u evidenciju postaju pravna lica, što svakako predstavlja bitan preduslov za njihovo normalno funkcionisanje”, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su poručili da ostaju na stanovištvu da ovaj pravilnik dovodi strane dopisnike i dopisništva u nepovoljan položaj, te da postoji mogućnost njegove zloupotrebe.

U tim udruženjima su podsetili da su njihovi predstavnici aktivno učestvovali u izradi medijskih zakona i javnim raspravama o njima, vrlo jasno podržavajući medijske reforme, ali i zadržavajući pravo da kritikuju ono što u implementaciji zakona nije dobro.

Oni su poručili i da od toga neće odustati.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga