NUNS i NDNV: Ne sme se dozvoliti diskriminacija kod konkursnog sufinansiranja

Da li je plan da se većina novca dodeli onim medijskim kućama bliskim vlastima u kontekstu predizborne kampanje?

06. feb 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevali su danas od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da javno saopšti na osnovu izmene kog pravnog akta televizije više neće imati „ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje“.

Dva udruženja smatraju da ovo rešenje nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji predviđa da se sredstva po konkursu dodeljuju „na osnovu principa o zaštiti konkurencije, bez diskriminacije“.

Naime, prema Zakonu i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u konkursima koji raspisuje državni organ, mora se naznačiti maksimalni i minimalni iznos koji može biti dodeljen određenom mediju na konursu.

NUNS i NDNV izrazili su  sumnju da se „ovaj izuzetak iskoristi da bi se većina novca dodelila onim medijskim kućama bliskim vlastima u kontekstu predizborne kampanje“.

„Potrebno je obezbediti mehanizme koji će omogućiti da celokupan proces konkursnog sufinansiranja bude u potpunosti transparentan i da se novac građana dodeljuje za najkvalitetnije projekte“, piše u saopštenju dva udruženja.

Dodaje se i da odluku o dodeli novca na konkursima na kojima se raspolaže novcem građana, moraju autonomno donositi komisije sastavljene od „istinski stručnih osoba koje nisu u sukobu interesa i koje će se voditi javnim interesom kao glavnim reperom“.

„U skladu sa Pravilnikom, jedan od ključnih kriterijuma treba da bude poštovanje profesionalnih i etičkih standarda profesije. Oni mediji koji ih drastično i kontinuirano krše i služe kao propagandno političko sredstvo, nemaju šta da traže na konkursima za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja“, ocenili su NUNS i NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga