- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS i NDNV: Ne oglašavajte se u medijima koji svakodnevno krše kodeks

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovali su danas na na privredna društva i preduzetnike da pokažu društvenu odgovornost i ne oglašavaju se u medijima koji kontinuirano krše novinarski kodeks.

“Privredni subjekti moraju da budu svesni da oglašavanjem u medijima koji svakodnevno šire lažne vesti, nacionalnu i drugu mržnju, ‘spinuju’, vode neljudske kampanje protiv onih koji misle drugačije i svakodnevno na različite načine neprimerenim sadržajima skandalizuju javnost – potpomažu ne samo urušavanje novinarstva kao profesije nego i duboku, dalekosežnu kontaminaciju društva i potpuno moralno rasulo”, naveli su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da će preduzeća na taj način pokazati da im je stalo do društva u kojem posluju.

NUNS i NDNV su podsetili da se u Srbiji dramatično povećava broj kršenja Kodeksa novinara Srbije, što potvrđuju i izveštaji Saveta za štampu, u kojima se navodi da je u periodu od marta do novembra 2017. godine, u dnevnim novinama čak 5.292 puta prekršen kodeks, a u prekršajima ubedljivo prednjače Srpski telegraf, Alo, Kurir i Informer, dok su prema izveštaju za onlajn medije, najveći broj prekršaja beleže portali Espreso, Srbija danas i Telegraf.

“Mnoge televizijske stanice odavno bi izgubile dozvolu za emitovanje da Regulatorno telo za elektronske medije rade svoj posao, ali sasvim je sigurno da Pink predstavlja dramatičan primer kršenja i zakona i novinarskog kodeksa”, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV su upozorili na činjenicu da postoji pravilo da su mediji koji najviše krše etičke i profesionalne norme upravo oni koji su bliski vlasti i koji se dobrim delom finansiraju novcem građana, iz budžeta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!