NUNS i NDNV: Nastavlja se trend finansiranja režimskih medija

Finansijski se nagrađuju mediji koji u službi vlasti raspamećuju građane i dezinformišu ih

09. apr 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopstili su danas da se nastavlja trend finansiranja „režimskih medija“ putem lokalnih konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja.

Kako je navedeno u saopštenju ta dva udruženja, u to se ubraja i list Informer.

„Odluku koja je očigledno prethodno donesena u političkim krugovima, sprovode tzv. članovi stručnih komisija: u vojvođanskim lokalnim samoupravama u pitanju je organizovana grupa od desetak osoba koji u pojedinim lokalnim samoupravama dobijaju novac za svoje medije, a u drugim izigravaju ‘eksperte’ za procenu vrednosti projekata. I predloženi su od fantomskih udruženja“, ukazano je iz NUNS-a.

Navedeno je i da su u Subotici mediji koji su u vlasništvu Vladana Stefanovića dobili više od 7,6 miliona dinara, a ovaj donedavno stručnoj javnosti nepoznati medijski radnik bio je član u komisijama u drugim lokalnim samouprava koje su donosile sporne odluke o finansiranju provladinih medija, uključujući i one koji drastično i svakodnevno krše profesionalne i etičke norme.

Precizirano je i da je u radu komisije u Subotici učestvovao i Vladimir Pavlović, koji se lažno predstavljao kao član Nezavisnog društva novinara Vojvodine, iako je prethodno isključen iz ovog udruženja baš zbog učešća u radu drugih spornih komisija.

Firma Vladana Stefanovića, koji je poznat po bliskosti sa SNS-om, ali i učešću u privatizaciji medija, dobila je i 3,1 milion dinara iz budžeta Novog Bečeja, a ova lokalna samouprava je odlučila da novcem nagradi i Informer.

„Podsećamo građane da je sistem finansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imao za cilj da se finansiraju medijski sadržaji koji su u interesu građana i koji bi trebalo da podstaknu kontrolnu ulogu medija u društvu, a nikako da se putem ovog mehanizma nagrađuju mediji koji u službi vlasti raspamećuju građane i dezinformišu ih“, navedeno je u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga