NUNS i NDNV: Nastavlja se pritisak na novinare Radija Subotice

Novinari i urednici na sednicu Nadzornog odbora pozvani kao na saslušanje

03. juna 2014

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) optužili su danas rukovodstvo Radija Subotice da je nastavilo da vrši pritisak na urednike i novinare redakcije na srpskom jeziku ove medijske kuće, koji su pre nekoliko dana saopštili da su izloženi „zlostavljanju i ponižavanju“ od strane direktora Ljubiše Stepanovića.

„Novinari i urednici koji su potpisali saopštenje i iskazali ne baš čestu hrabrost u borbi za vlastita prava i dostojanstvo novinarske profesije pozvani su na saslušanje u formi proširene sednice Nadzornog odbora. Na tu sednicu oni treba da, kako piše na pozivu, ‘ulaze pojedinačno i nakon izjašnjavanja napuštaju sednicu'“, navodi se u saopštenju za javnost NUNS-a i NDNV-a.

Ocenjuje se da takav postupak podseća na policijsku istragu i dodaje da to i nije čudno s obzirom na činjenicu da je predsednik Nadzornog odbora Radija Subotice penzionisani policajac, inače kadar Socijalističke partije Srbije, kao i direktor te medijske kuće.

„Način na koji je sazvana i organizovana sednica Nadzornog odbora očigledno ukazuje na to da ni rukovodstvo, ni osnivač ne žele da nastali problem reše kroz dijalog i transparentnost u radu, već kroz dalje pritiske na novinare i urednike“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da NUNS i NDNV o događajima u Radio Subotici redovno obaveštavaju domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda.

Sedam od 12 novinara redakcije na srpskom jeziku tog radija, uključujući i glavnu urednicu, optužilo je direktora Stepanovića za „ponižavanje i zlostavljanje“, a on je te optužbe odbacio.

Od saopštenja kolega iz redakcije programa na srpskom jeziku ogradili su se članovi redakcije programa na mađarskom jeziku istoga radija.

Radio Subotica u svom sastavu ima i redakciju programa na hrvatskom jeziku.

Osnivač tog radija je Grad Subotica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga