NUNS i NDNV najoštrije osuđuju napad na novinara Čabu Segija

NUNS i NDNV najoštrije protestuju zbog fizičkog napada na novinara Čabu Segija, koji je, po svemu sudeći, unapred planiran i organizovan od strane ekstremista

18. apr 2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju fizički napad na Čabu Segija, saradnika omladinskog dodatka „Kepeš ifjušag“ u listu „Mađar So“, i zahtevaju od nadležnih organa da počinioci u najkraćem roku budu otkriveni i adekvatno kažnjeni.

NUNS I NDNV su posebno zabrinuti jer, prema svemu sudeći, radi se o planiranom napadu. Protiv Segija je, krajem januara, na jednom desničarskom internet portalu na mađarskom jeziku pokrenuta serija omalovažavajućih napisa u kojima je ovaj novinar grubo napadan. Indikativno je da su napadači prilikom incidenta citirali rečenicu iz jednog od tih tekstova, te NUNS i NDNV strahuju da iza ovog ataka na Čabu Segija stoje pripadnici ekstremističkih organizacija koji sve češće ugrožavaju bezbednost novinara. Takođe, Segi je ranije dobijao pretnje i putem „fejsbuka“.

Čaba Segi je napadnut i pretučen u petak uveče, u Bečeju. Na njega je u predvorju muškog toaleta nasrnulo troje ili četvoro napadača koji su ga šutirali i udarali u glavu.

NUNS i NDNV će o ovom dogadjaju obavestiti i direktora policije Milorada Veljovića, ali i sve nadležne državne organe, instistirajući da preduzmu sve neophodne mere kako bi ovaj slučaj napada na novinara bio što pre rasvetljen.

NUNS i NDNV, Beograd-Novi Sad, 18. april 2011.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga