NUNS i NDNV: Nadležni organi da saopšte rezultate istrage, Cvetković da se obrati javnosti

"Javnost ima pravo da čim pre sazna sve detalje ovog slučaja, “oslobođene političko-partijskih primesa i jeftine medijsko-zavereničke propaganda”

17. juna 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su danas zahtev nadležnim državnim organima da što pre saopšte javnosti, u skladu sa zakonom, dosadašnje nalaze istrage slučaja nestanka Stefana Cvetkovića, “bez spinovanja i političke propaganda”.

“Osim toga, tražimo i razjašnjenje da li je Cvetković u prethodna tri dana bio lišen slobode. Ovaj slučaj mora čim pre da bude do kraja rasvetljen”, naveli su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da je javnost bila veoma uznemirena nestankom Cvetkovića i ima pravo da čim pre sazna sve detalje ovog slučaja, “oslobođene političko-partijskih primesa i jeftine medijsko-zavereničke propaganda”.

NUNS i NDNV su pozvali i Stefana Cvetkovića da se što pre, “ako je u mogućnosti”, obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

Novinarska udruženja su najoštrije osudila “curenje informacija” iz istrage u medije i ocenili da je to “katastrofalan način komunikacije državnih organa sa građanima, koji nanosi nenadoknadivu štetu i državi i društvu i medijskom profesionalizmu”.

Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je danas da “pre ponedeljka, utorka” neće moći da saopšti prve rezultate istrage o nestanku novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve.

“Predmet je stigao u tužilaštvo, ali nije toliko hitan. Čekaju se dokazi, poput DNK-a sa lica mesta, dokaza vezanih za položaj gde se sve Cvetković nalazio… Pre ponedeljka, utorka ne možemo da dobijemo te dokaze”, rekao je Knežević agenciji Beta.

Na pitanje da li je upoznat da je Cvetković zadržan i nakon što je, kako je i sam Knežević u petak uveče potvrdio agenciji Beta, završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina, tužilac je rekao da nije upoznat s tim i da nije komunicirao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i sa policijom u vezi s tim.

“Svako može da priča ono što se desilo ili nije, ja to ne znam ili ne mogu da pretpostavim. Jedino što ne želim jeste da zbrzam ceo slučaj. Želimo da radimo isključivo po zakonu”, kazao je Knežević.

Ministar Stefanović je rekao jutros za Radio-televiziju Srbije da je Cvetković sve vreme bio “na bezbednom mestu” i da su urađene sve “zdravstvene analize”, te da će Cvetković danas biti kod kuće.

Prema njegovim rečima, bilo je “mnogo nelogičnosti” u celom slučaju i u samoj Cvetkovićevoj izjavi, a poligraf je pokazao da odgovori na nekoliko pitanja “nisu bili tačni”.

Iz Stefanovićeve izjave nije jasno da li je Cvetković bio na neki način zadržan i nakon što je, prema izjavi tužioca Kneževića, završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina.

Majka novinara Stefana Cvetkovića izjavila je da joj se sin jutros javio i rekao da će “do večeras” stići kući.

“Javio se on meni oko 11 sati i rekao da će do večeras stići kući”, kazala je majka danas agenciji Beta.

Stefan Cvetković živi u Beloj Crkvi sa roditeljima. Njegov mobilni telefon i dalje nije dostupan, a ne odgovara ni na poruke preko društvenih mreža.

Majka je ranije rekla da joj se Stefan javio u petak uveče, a zatim u subotu više nije imala nikakvih vesti o njemu, niti ih je juče iko od nadležnih obaveštavao o bilo čemu.

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu rukovodi pretkrivičnim postupkom u slučaju Stefana Cvetkovića, čiji je nestanak bio prijavljen u sredu kasno uveče.

On je, prema navodima predstavnika vlasti, pronađen prekjuče u ranim popodnevnim satima u rejonu Bele Crkve.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga