NUNS i NDNV: Ministarstvo sprovodi politički nalog za partijsko ustrojavanje medija

Cinične optužbe posle ćutanja na katastrofalnu zloupotrebu medija i kršenje profesionalnih i etičkih normi

07. apr 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je, u najmanju ruku, cinično da Ministarstvo kulture i informisanja države u kojoj vlada potpuni medijski mrak – optužuje novinarska udruženja da se zalažu za gašenje medija, namerno zaobilazeći činjenicu da ono snosi ogromnu krivicu za katastrofalno stanje u medijskoj sferi.

„NUNS i NDNV ostaju na stanovištu da je jedini smisao Vladine uredbe da lokalne samouprave mogu ponovo biti osnivači medija – reetatizacija medija, a o toj nameri svedoči i činjenica da će Tanjug, protivno zakonu, ostati u državnim rukama i nastaviti da deluje kao propagandna mašinerija vlasti“, ističe se u saopštenju dva udruženja.

Ukazuje se i da je očigledna namera države da i dalje bude ključni faktor na medijskom tržištu, jer niko javno ni ne saopštava šta se dešava sa državnim kapitalom u Politici i Večernjim novostima i ko je partner državi u ovim medijima.

„Osim ovih pitanja, još nema odgovora ni na to ko su ljudi koji pišu nove medijske zakone i novu Medijsku strategiju i po čijem to nalogu rade“, napominje se u saopštenju.

NUNS i NDNV navode i da je Ministarstvu dobro poznato da su se reprezentativna novinarska udruženja zalagala za to da novinari budu vlasnici svojih medija, kao i da je država učinila apsolutno sve da to spreči, želeći da zadrži kontrolu nad njima.

„Zbog toga su, kao oblik organizovane kriminalne delatnosti, SNS tajkuni pokupovali medije i od njih napravili partijska glasila, čiji je jedini smisao da ‘raspamećuju’ građane“, upozoravaju NUNS i NDNV.

Kako se dodaje, Ministarstvo nikada nije reagovalo na drastična kršenja zakona u procesu konkursnog sufinansiranja, koje se pretvorilo u “hranjenje” partijskih medija, niti je je reagovalo na katastrofalnu zloupotrebu medija i kršenje profesionalnih i etičkih normi, kao ni na instrumentalizaciju medija u predizbornoj kampanji, te ugrožavanje bezbednosti novinara i medija.

„Ćutalo je i na brze i drakonske kazne medija koji nisu po volji režima, a nije ni rečju osudilo protivzakonito delovanje Regulatornog tela za elektronske medije. Ali zato, očigledno uspešno, sprovodi politički nalog da se zaokruži državno-partijska medijska struktura i uguši svaka alternativa“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga