- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS i NDNV: Kontramiting je podsticaj političkoj kontroli javnog servisa

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da su na jučerašnjem kontramitingu u Novom Sadu zbivanja u RTV Vojvodine instrumentalizovana u političke svrhe.

NUNS i NDNV su u zajedničkom saopštenju istakli da je na ovom skupu, umesto proklamovane borbe za nezavisnost javnog servisa, jasno iskazana podrška političkoj kontroli u medijskoj sferi i ponovo naglašavaju da javni servisi moraju da rade u interesu građana, a ne pojedinih političkih stranaka.

„Prusustvo visokih funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) na protestu pokazuje da je on inspirisan od strane vlasti i da mu je cilj zaštita interesa vladajućih krugova. Kontramitinzi su manir iz vremena režima Slobodana Miloševića i svakako nisu mera koja doprinosti stabilnosti društva“, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su naveli da ostaju pri stavu da su smene u RTV politički motivisane i naglašavaju da su relevantni pravni stručnjaci ukazali da procedura nije sprovedena na zakonit način.

„Zbog toga ćemo nastaviti da pružamo punu podršku smenjenim urednicima i novinarima RTV-a i zalaganjima građana da javni servis ostane van domašaja vlasti i bilo čijih političkih interesa. Još jednom pozivamo medije da sa punom profesionalnom pažnjom i odgovornošću prate zbivanja u vezi  smena u RTV. Činjenica da su mediji, koji su potpuno ignorisali ranije proteste protiv smena u RTV-u, direktno prenosili kontramiting, eklatantan je primer narušavanje pravila novinarskle profesije, čime se podstiče rast napetosti u društvu“, piše u saopštenju medijskih udruženja.

NUNS i NDNV su pozvali policiju da ne ograničava rad novinarima koji prate javne skupove.

„Na jučerašnjem kontramitingu pripadnici MUP-a su nastojali da onemoguće novinare da snime predstavnika studenskih organizacija koji su na kontramiting došli sa parolama ‘Je l’ znate vi zašto uopšte protestujete?’i ‘Vi niste naši profesori'“, dodaje se u saopštenju.

 

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!