NUNS i NDNV: Još jedna politički motivisana sudska presuda protiv medija

"Nastavlja se skandalozna sudska praksa protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti”

25. jul 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da su njihovi internetski portali, kao i portal Peščanik, ponovo sudski kažnjeni u “još jednoj politički inspirisanoj presudi”.

NUNS i NDNV su upozorili da najnovija presuda Višeg suda u Beogradu protiv portala Autonomija (NDNV), portala NUNS-a i Peščanika, ukazuje da se nastavlja “skandalozna sudska praksa protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti”.

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom su novinar Miloš Vasić, portal Autonomija, portal NUNS-a i Peščanik dužni da tužiocu Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara sa zateznim kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti.

Kaić je tužio autora, izdavače i urednike ovih medija zbog kolumne Miloša Vasića „Objavljotina Ištvana Kaića“, koja je prvobitno objavljena na portalu Autonomija, a potom preneta i na portalima NUNS-a i Peščanika.

Kolumna predstavlja Vasićev osvrt na tekst Ištvana Kaića „Treći metak Branke Prpe“, objavljen u Politici.

„Očigledan je cilj da se mediji koji nisu pod kontrolom vlasti finansijski iscrpe, kao i da se, i kroz pravosudni sistem, suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja“, ocenili su NUNS i NDNV.

Udruženja su navela da je Vasićev tekst polemički, i da su u njemu izneti isključivo “vrednosni sudovi, a ne informacije”.

„Viši sud je ovom, očigledno politički inspirisanom odlukom, kaznio navedene medije i uveo sudsku praksu po kojoj se društvena kritika i polemika zabranjuje ukoliko nije u skladu sa politikom vlasti“, piše u saopštenju.

Dodaje se da će na ovu presudu biti uložena žalba Apelacionom sudu, a portali će svoja prava štititi i na višim instancama, jer smatraju da presuda predstavlja „novo sramno poglavlje u gušenju medijskih sloboda i slobode izražavanja u Srbiji“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga