NUNS i NDNV: Izložba Necenzurisane laži je vrhunac cinizma

Ovom izložbom SNS javno obznanjuje svoj katalog "neprijatelja", kojima smatra sve one koji se usude da se kritički izraze prema Aleksandru Vučiću

19. jul 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da izložba „Necenzurisane laži“ predstavlja vrhunac cinizma Srpske napredne stranke (SNS), odnosno predstavnika vlasti, ali i dodatni pritisak na ionako krhku slobodu izražavanja u zemlji.

“Zapravo, ovom izložbom SNS javno obznanjuje svoj katalog ‘neprijatelja’, kojima smatra sve one koji se usude da se kritički izraze prema Aleksandru Vučiću i njegovoj autoritarnoj vlasti. SNS se time nadovezuje na kampanju medija bliskih vlasti, koji skoro svakodnevno pozivaju na linč urednika i novinara koji nisu politički podobni”, ocenili su NUNS i NDNV u zajedničkom saopštenju za javnost.

Dodaje se da su proizvod ove medijske kampanje mnogobrojni napadi i pretnje kojima su izloženi novinari, a koji, uprkos činjenici da su prijavljeni nadležnim organima, ostaju neistraženi.

“Ova izložba je i dokaz da vlast ne razume da je osnovna uloga medija da bude kontrolor vlasti i zaštitnik javnog interesa, a ne sredstvo za propagandu i reklamiranje političara”, navodi se u saopštenju.

Izložba „Necenzurisane laži“, koju organizuje Srpska napredna stanka (SNS), otvorena je sinoć u galeriji Progres u Beogradu.

Na izložbi koju je priredila Služba za informisanje SNS izloženi su primerci tekstova različitih dnevnih listova, među kojima Danas i Kurir, tvitovi i citati zaštitnika građana Saše Jankovića, predsednice saveta Nove stranke Vesne Rakić Vodinelić, Kristijana Mira iz Reportera bez granica, karikature karikaturiste Koraksa, kadrovi iz ukinute emisije „Utisak nedelje“ Olje Bećković.

U galeriji „Progres“ u narednih mesec dana biće izloženi citat Saše Jankovića „Cenzura je neustavna“, Vesne Rakić Vodinelić „Ovde se radi o pokušaju zastrašivanja kritičke reči građana i ugrožavanja slobode govora“ iz Naših novina, naslovna strana nedeljnika NIN „Nebojša Stefanović glavni fantom iz Savamale“, naslovna strana Danasa „Tužilaštvo ćuti i čeka da Vučić odluči“.

Izložbu je otvorila šefica informativne službe SNS Vladanka Malović, koja je rekla da se na izložbi može videti 2.523 primera od ukupno 6.732 negativna priloga o SNS i premijeru Aleksandru Vučiću od 2014. do danas.

Izložba će biti otvorena mesec dana, posle čega će biti prikazana i u ostatku Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, funkcioneri SNS Bratislav Gašić i Zoran Babić i gradski menadžer Goran Vesić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga