NUNS i NDNV: Hitno pronaći napadača na novinara Željka Matorčevića

Novinar je zadobio teže telesne povrede

10. okt 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas napad na glavnog i odgovornog urednika internet portala iz Grocke „Žig Info“ Željka Matorčevića, i zatražili da se hitno pronađe napadač.

Matorčevića je, kako su saopštili NUNS i NDNV, juče na Kružnom putu u Leštanima kod Beograda napao neidentifikovani mladić koji ga je prvo pratio, zatim iznenada udario u potiljak, a kada je Matorčević pao na zemlju, nastavio je da ga udara.

U napadu je Matorčević zadobio teže telesne povrede, te će zbog preloma jagodične kosti u narednim danima biti operisan.

Kako je Matorčević u pisanoj izjavi za portal „Žig Info“ naveo, prethodnih godina je taj portal podnosio više krivičnih prijava, „a u poslednjoj čak i naveo ime i prezime lica, kao i od koga je angažovan za neku vrstu upozorenja za“ par njih koji rade na tom portalu, zbog, kako ističe, bavljenja istraživačkim novinarstvom.

Prema njegovim rečima, na te prijave uglavnom nije odgovarano ili su stizali odgovori da se prijava odbacuje, zbog toga što nije bilo više pretnji.

NUNS i NDNV zahtevaju od policije i drugih nadležnih institucija da preduzmu sve mere kako bi što pre identifikovali napadača i utvrdili motive tog nasilničkog čina.

U NUNS-ovoj bazi napada, pritisaka i pretnji novinarima, ovaj slučaj je 62. zabeleženi incident od početka godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga