NUNS i NDNV: Hitno pronaći nalogodavce napada na Jovanovića

"Više je nego očigledno da naš kolega neće biti bezbedan dok to ne bude učinjeno"

31. dec 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas protestovali zbog toga što MUP Srbije nije preduzeo adekvatne mere zaštite novinara Milana Jovanovića, koji je sinoć ponovo bio meta napada.

Nakon što mu je nedavno spaljena kuća, nepoznati napadači su sinoć provalili u stan na Banovom brdu u kojem je privremeno smešten, i to u trenutku dok su Jovanović i njegova supruga bili u njemu.

“Zahtevamo od nadležnih da se pod hitno rasvetle napadi na Jovanovića, odnosno otkrije ko je njihov nalogodavac. Više je nego očigledno da naš kolega neće biti bezbedan dok to ne bude učinjeno, a u tom smislu, neophodno je temeljno istražiti tvrdnje Jovanovića o tome ko stoji iza ovih napada. Posebno smo zabrinuti zbog informacije da je mesto gde se nalazi Jovanović držano u tajnosti i da je lokaciju navodno znala jedino policija”, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su dodali da su zabrinuti i zbog toga što je Jovanović u više navrata ukazivao da je uplašen za svoju bezbednost, ali da mu nikada nije pružena “efektivna policijska zaštita”.

Predstavnici MUP-a u Radnoj grupi za bezbednost novinara tvrdili su predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja da on ima adekvatnu zaštitu na osnovu procene bezbednosti, što se pokazalo netačnim, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga