NUNS i NDNV: Hitna reakcija države zbog Srpskog telegrafa!

"Lestvica ponižavanja novinarstva i građana se sve više podiže".

18. apr 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da bi Ministarstvo kulture i informisanja Srbije moralo da reaguje, oštrom osudom, ali i preduzimanjem zakonom predviđenih koraka, na seriju naslovnih stranica i priloga dnevnog lista „Srpski telegraf“.

Kako se objašnjava u saopštenju dva udruženja, na naslovnim stranicama ovog lista se već danima poziva na linč pripadnika LGBT populacije u Srbiji, uz primere govora mržnje i kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda novinarstva.

NUNS i NDNV su pozvali i druge nadležne institucije i nezavisna tela da osude pisanje ovog dnevnog lista i preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

„Potrebna je reakcija, bez obzira na to što pojedini mediji namerno prave skandale ove vrste kako bi kroz oštru reakciju dela javnosti, u bolesnom okruženju, dobijali besplatan PR. I pritom su potpuno svesni kakve strašne posledice njihovo pisanje može da ostavi na društvo i ugrožene grupe i pojedince“, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su dodali da su pozitivni pomaci, koji su u normalizaciji i profesionalizaciji medijske scene učinjeni posle 2000. godine, danas poništeni i da se „lestvica ponižavanja novinarstva i građana sve više podiže“.

Udruženja su zapitala šta je onda sledeći korak koji će pojedini mediji da preduzmu kako bi ugrožavali živote drugih ljudi, bezbednost pripadnika manjinskih grupa ili kritičara vlasti i političkih protivnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga