NUNS i NDNV: Gebelsovski metodi u obračunu sa profesionalnim novinarima

Sramni napad TV Pančevo na kolegu Nenada Živkovića

23. feb 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili javni linč koji je Televizija Pančevo pokrenula protiv novinara Nenada Živkovića i pozvali javnost da se odlučno suprotstavi propagandističkim hajkama protiv profesionalnih novinara.

“Na Televiziji Pančevo sinoć je emitovan sramni propagandistički prilog u kojem je Nenad Živković po gebelsovskom metodu predstavljen kao državni neprijatelj, a uz takve optužbe na njegov račun takozvani novinar u prilogu nazvao ga je ‘smradom’, ‘separatistom’, ‘klasičnim lažovčinom’, ‘dangubom’, koji ‘pljuje po sopstvenom narodu’, ‘zagovornikom nasilja’… Upozoravamo javnost da obrušavanje na profesionalne novinare preko režimskih medija za cilj ima potpuno gušenje slobode medija i prava građana na javno informisanje”, naveli su NUNS i NDNV.

Dodali su da su medijski i novinarski profesionalci stalna meta medija pod kontrolom režima, a poslednjih nekoliko meseci, od kako su započeli građanski protesti, napadi na novinare se sve više intenziviraju.

“Zbog kreiranja atmosfere odmazde prema svima koji se kritički odnose prema aktuelnoj valsti, profesionalnim novinarima otvoreno se preti i na društevnim mrežama. Sve te pretnje i napade neretko podgrevaju i pojedini visoki funkcioneri vlasti. Nažalost, na desetine podnetih prijava nadležnim državnim organima ostaju bez ikakvog epiloga. Potpuno je, dakle, očigledno da profesionalni novinari ne uživaju pravnu zaštitu u ovoj zemlji”, naveli su NUNS i NDNV.

Pozvali su građane da stanu u odbranu profesionalnih novinara, jer je to jedini način da zaštite i svoja prava i da i sami ostanu slobodni, jer društvo koje ne štiti slobodu govora ne može biti demokratsko.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga