NUNS i NDNV: Država odustala od medijskih reformi

"Finansiraju medije koje su pokupovali njihovi tajkuni kako bi dalje bili partijska propagandna sredstva"

06. apr 2017

Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je Vlada Srbije uredbom kojom je omogućila da se lokalnim samoupravama prenesu akcije medija kojima je privatizacija poništena – i definitivno odustala od medijskih reformi i najavila reetatizaciju medija u Srbiji.

„Ova uredba je u potpunosti u neskladu sa postojećim medijskim zakonima i podseća na neka ranija rešenja kada je izlazak države iz vlasništva zaustavljan sličnim uredbama, koje su imale dugogodišnje dejstvo i koje su proizvele potpunu konfuziju na medijskoj sceni koja traje do danas“, upozorava se u saopštenju novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da je očigledno da vladajuća stranka ima problem sa finansiranjem medija koje su pokupovali njihovi tajkuni, te da sada „pronalazi načine kako da se oni finansiraju direktno iz budžeta, a da i dalje budu partijska propagandna sredstva“.

AOM: Da li država odustaje od povlačenja iz vlasništva nad medijima

Asocijacija onlajn medija (AOM) upozorila je danas javnost da uredba Vlade Srbije, kojom se omogućava da se lokalnim samoupravama prenesu akcije medija u kojima je privatizacija poništena, znači da je Srbija odustala od ključne tačke medijskih reformi, a to je povlačenje države iz vlasništva nad medijima.

Izmenjena Uredba Vlade o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija omogućava da gradovi i opštine, uz saglasnost Vlade, postanu vlasnici kapitala lokalnih medija sve do “sticanja uslova za novu privatizaciju”. Prema Uredbi, rok za pripremu novog kruga privatizacije je šest meseci.

“Ostalo je, međutim, nejasno šta se dešava sa kapitalom medija ukoliko se ne ‘steknu uslovi’ i šta oni tačno podrazumevaju, kao i ko nadalje pokreće novi postupak privatizacije. Uredba dodatno ostavlja mogućnost promene delatnosti izdavača medija, u ovom slučaju lokalne samouprave, što može dovesti do toga da se pod okriljem novih ‘centara za kultru’ zapravo podržava rad medija”, navodi se u saopštenju AOM-a.

Ukazuje se da posebno zabrinjava to što se postupak prenosa kapitala obavlja na osnovu diskriminatorne odluke vlade, što može medije da dovede u neravnopravan položaj.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga