NUNS i NDNV: Diskriminacija Javnog servisa Vojvodine

RTS-u 2,4 milijarde dinara, RTV-u – ništa!

05. jul 2013

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su državu Srbiju da pod hitno obezbedi ravnopravan tretman Javnog servisa Srbije i Javnog servisa Vojvodine.

NUNS i NDNV su ukazali da je rebalans republičkog budžeta za 2013. godinu diskriminišući po Javni servis Vojvodine.

„Ova medijska kuća – koja je zbog činjenja i nečinjenja države već dugo u finansijskoj krizi – ne nalazi se među budžetskim stavkama, za razliku od RTS-a, kojem je po rebalansu za 2013. godinu obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice“, saopštila su ova dva udruženja.

Oni su pozvali Vladu Srbije  i parlament da pod hitno isprave ovu grešku – ako je u pitanju greška – i da opredele sredstva i za vojvođanski javni servis.

„S obzirom na činjenicu da je situacija u RTV-u alarmantna, nedostatak podrške države ovom javnom servisu može rezultirati ogromnim problemima u njegovom daljem funkcionisanju, a čak može ugroziti i njegov opstanak“, smatraju NUNS i NDNV.

Oni takođe misle da su pozajmice javnim servisima neophodne u ovom trenutku kao prelazno rešenje, ali da se pod hitno mora pronaći „održivi model finansiranja javnih servisa, koji će biti transparentan i omogućiti nesmetano funkcionisanje ovih medijskih kuća“.

„Taj model takođe mora da otkloni mogućnost finansijskog ucenjivanja javnih servisa od strane predstavnika vlasti“, ističu NUNS i NDNV

Oni su podsetili da Javni servis Vojvodine, koji emituje program na deset jezika, od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima.

„RTV koristi iznajmljene prostorije, radi u lošim tehničkim uslovima, a i pored toga, uspeo je da značajno podigne profesionalni nivo i rejting“, smatraju ova dva udruženja.

NUNS i NDNV

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga