NUNS i NDNV: Cinično je kada Vučić brani novinare i medijske slobode

Direktor RTV-a: Politizacija novinarske greške, razgovor sa udruženjima

13. apr 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je “cinizam ogromnih razmera” kada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić brani novinare i medijske slobode, s obzirom da je u pitanju prvi čovek vlasti koja godinama kontinuirano ugrožava slobodu govora i prava novinara.

“Vučić je najveći krivac za izuzetno nizak nivo medijskih sloboda u zemlji. On i njegovi bliski saradnici razvili su veoma štetne mehanizme za kontrolu medija i sputavanje kritičke misli”, navela su novinarska udruženja u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su danas osudili postupak direktora Radio-televizije Vojvodine Srđana Mihajlovića da smanjenjem plate kazni novinarku jer je procenio da nije trebalo Vučiću da postavlja pitanja koja nisu pitanja RTV-a.

“Ali smatramo da je Vučić poslednji čovek koji bi na medijskim slobodama trebalo da politički profitira”, navodi se u saopštenju za javnost.

NUNS i NDNV su izrazili nadu da pogrešna odluka direktora RTV-a neće biti prilika da se poništi sve što je ovaj medijski javni servis učinio proteklih godina na povećanju kvaliteta svojih programa, odnosno da ovaj slučaj neće biti povod da se pretvori u oružje u rukama vlasti.

Direktor RTV-a: Politizacija novinarske greške, razgovor sa udruženjima

Srdjan MihajlovicGeneralni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Srđan Mihajlović izjavio je danas da je spreman da se izvini ukoliko se utvrdi da je kazna koju je izrekao urednici na pokrajinskom javnom servisu, ocenio da je reč o “politizaciji jedne novinarske greške” i pozvao novinarska udruženja na razgovor.

Mihajlović je u saopštenju za javnost naveo da je šeficu beogradskog dopisništva Svetlanu Božić Krainčanić kaznio u skladu sa svojim ovlašćenjima a u cilju zaštite interesa RTV-a kao javnog medijskog servisa i dodao da novinarka može da nastavi sa profesionalnim radom.

Ona je kažnjena odbijanjem 20 odsto od plate, jer je na jednoj konferenciji za novinare predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću postavila pitanja u ime jedne nevladine organizacije a ne u ime RTV-a.

Srđan Mihajlović je u saopštenju naveo da sprovedeni disciplinski postupak nema nikakve veze s tim što je greška napravljena na Vučićevoj konferenciji za medije i dodao da rukovodstvo RTV-a nije razmišljalo o tome da li postoji dobro ili loše vreme da se sankcioniše greška onda kada je ona napravljena.

“Ističem da se ovde ne radi o pitanjima cenzure i slobode medija, već je na sceni politizacija jedne novinarske greške, ne od strane Radio-televizije Vojvodine. Dosadašnja programska politika i imidž RTV-a, kao javnog medijskog servisa koji radi isključivo u funkciji svih građana naše pokrajine, najbolji je dokaz mog odnosa prema slobodi novinarske profesije”, naveo je Mihajlović.

Dodao je da je spreman za dijalog o svim otvorenim pitanjima sa novinarskim udruženjima i rekao da je spreman da se izvini, ukoliko nadležne institucije donesu odluku da sam pogrešio.

“Do tada, duboko verujem da nam je svima potrebna promena stava u kom su olako izrečena javna etiketiranja, pritisci i isključivost postali legitimno sredstvo za postizanje različitih ciljeva”, poručio je Mihajlović.

Jerkov: Vučić je lažni zaštitnik novinara

Aleksandra_JerkovLažni zaštitnik medijskih sloboda Aleksandar Vučić otišao je korak dalje u ponižavanju građana, kriveći sada Demokratsku stranku čak i za to što su urednici i novinari u neprekidnom strahu od njegove osvete i izliva besa, saopštila je portparolka Demokratske stranke Aleksandra Jerkov.

Kako je ocenila, iako je više nego očigledno da je premijer izgubio kontrolu i pobesneo kada mu je postavljeno pitanje zbog kog je novinarka RTV-a kažnjena i da je njena kazna direktna posledica premijerovog besa, on se nije libio da i ovaj put okrivi druge, čak i za svoju politiku ućutkivanja, zastrašivanja i lomljenja kičme svakome ko ima stav.

„Nije dovoljno lažno izvinjenje. Nije dovoljno lažno iščuđavanje. Svaki novinar koji postavi pravo pitanje Aleksandru Vučiću treba da bude nagrađen, a ne kažnjen. Njihov posao je da pitaju, njegov da odgovara. Ili neka i on javno kaže da voli kada novinari kleče“, Zaključuje se u pisanoj izjavi Aleksandra Jerkov.

SNS: Zaustaviti zloupotrebe Pajtićeve medijske mašinerije

Srpska napredna stranka pozvala je danas sva medijska udruženja da stanu na put, kako je istaknuto, zloupotrebama „Pajtićeve medijske mašinerije“ i otvorenog pritiska na novinare.

„Lažnim demokratama nije dovoljno to što svaki dan izmišljaju afere i brukaju Srbiju, nego su se setili, po uputstvima Tuđmanovog Macana, da naprave još jednu nameštaljku, naređujući Pajtićevom uredniku RT Vojvodine da na najbrutalniji način kazni novinarku, tobože, zbog toga što je postavila neko pitanje Aleksandru Vučiću“, piše u saopštenju.

SNS saopštava da je sramno da bilo ko kažnjava novinare i vrši pritisak na slobodu medija i prava novinara da postavlaju pitanja koja žele.

„SNS pita lažne demokrate, šefa DS-a Pajtića i njegove saradnike, koji novinare nazivaju ološem i koji im se obraćaju na najvulgarniji način, šta su oni ikada uradili za slobodu medija, i da li misle da mogu, nakon 12 godina najstrašnije cenzure u Srbiji i aktuelne medijske cenzure u Vojvodini koja traje 16 godina, da nastave da se rugaju u lice svim novinarima i građanima?“ dodaje se u saopštenju.

SNS ističe da je sramno da bilo ko kažnjava novinare i vrši pritisak na slobodu medija i prava novinara da postavlaju pitanja koja žele.

Inicijativa mladih: Vučićeva kritika RTV-a licemerna

yihr-logo-cs2-resizedcropedInicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas licemernom kritiku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine (RTV) zato što je kaznilo novinarku Svetlanu Božić Krainčanić jer je premijeru na konferenciji za novinare postavila pitanje u ime te organizacije.

U saopštenju je ocenjeno da su pitanja koja je novinarka Božić Krainčanić postavila o Vučićevoj podršci Šešelju i politici ‘velike Srbije’, uznemirila premijera koji je burno reagovao i praktično optužio novinarku da je pod uticajem Inicijative, a da su njena pitanja ista ona koja ispred zgrade Vlade deli ta nevladina organizacija.

Inicijativa je dodala da se isti argumenti navode i u odlukama RTV-a, u kojima se obrazlaže da je novinarka zastupala interese trećih lica time što je postavila pitanja koja je organizacija delila novinarima pred premijerovu konferenciju i da se zbog toga kažnjava.

Oni su pozvali novinare i novinarke, kao i celokupnu javnost, da još jednom pogledaju snimak konferencije za novinare i da ne pokleknu pred očiglednim pritiscima, ali i da intenziviraju postavljanje neugodnih pitanja koja su važna za građane i građanke Srbije.

„Inicijativa pruža apsolutnu podršku novinarki Svetlani Božić Krainčanić, koja je kažnjena samo zbog toga što u Srbiji 2016. godine i dalje nije dozvoljeno postaviti čuveno pitanje ‘A šta si ti radio u ratu?'“, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga