NUNS i NDNV: Aktuelna vlast podstiče pretnje novinarima TV N1

"Aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije"

05. feb 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su dana podršku redakciji televizije N1 povodom najnovijih pretnji upućenih novinarima te medijske kuće i njihovim porodicama.

NUNS i NDNV zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1 koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je “krajnje vreme” da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1.

“Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, defnitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde – da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike”, naveli su NUNS i NDNV.

Dodaje se da će NUNS i NDNV o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.

NUNS i NDNV: Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva za pretnje novinarima Južnih vesti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su danas duboko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odluka Osnovnog i Višeg tužilaštva u Nišu da odbace prijavu protiv osobe koja je pretila novinarima informativnog portala Južne vesti.

NUNS i NDNV su u saopštenju za javnost naveli da tužilačka i sudska tolerancija pretnji i pritisaka na novinare i medije direktno ugrožava slobodu javnog informisanja, koja je temelj svakog slobodnog i demokratskog društva.

Pre godinu dana, Radoslav Milovanović iz Ražnja je na Fejsbuku Južnih vesti napisao komentar: „JUZNE VESTI su anti srpske ,placenicke profasisticke i Bugarske . PO SRBIJI PLJUJU A STO JACE VREDJAJU I VLADU TO SVE VISE NOVCA DOBIJAJU OD ZAPADA I SOROSA, … PAZITESE KAD PRELAZITE ULICU ha ha ha,(mozda ne prepoznajete boje na semfor) tras,tras,bum bum,tras…“.

Nakon što su novinari prijavili pretnju, policija je brzo locirala autora, zaplenila mu računar i protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Prema pisanju Južnih vesti, Milovanović je na saslušanju izjavio da je poruku napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju. Prihvatajući takvo opravdanje, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu a da nije saslušalo nikoga iz redakcije kojoj je preteća poruka upućena. Zamenik urednika Južnih vesti Aleksandar Stankov bio je pozvan na saslušanje, ali je ono odloženo. Umesto da bude određen novi datum saslušanja Tužilaštvo je donelo odluku da krivičnu prijavu odbaci i bez iskaza Stankova.

Milovanović je na saslušanju priznao da je napisao citirani komentar na Fejsbuku, ali je zamenica javnog tužioca niškog Osnovnog tužilaštva Milica Jovović u rešenju o odbacivanju krivične prijave navela je da Milovanović „žali zbog toga“. Upućene reči ne sadrže konkretnu i kvalifikovanu pretnju upućenu nekom individualno određenom licu, te da je i sam Milovanović naveo da je komentar ostavio kako bi izrazio svoj stav, a ne kako bi nekome pretio, smatram da nema dokaza osnove sumnje da je Radoslav Milovanović učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti – piše u rešenju zamenice niškog javnog tužioca.

Južne vesti su podnele prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu koje je odbacilo prigovor ponavljajući stav da Milanović nije pretio, već je “izrazio kritički stav”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga