NUNS: Brojni mediji grubo krše prava obolelih i dostojanstvo preminulih

"Iako nijedan medij nije objavio ime te osobe, dodaje se, navođenjem zanimanja i kraja grada u kojem drži radnju, jasno su ukazali o kome se radi"

07. apr 2020

Nezavisno udruženje novinara Srbije još jednom je upozorilo novinare i medije da o širenju koronavirusa i obolelima i preminulima tokom pandemije izveštavaju poštujući Kodeks novinara Srbije i zakone, a pre svih Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

NUNS navodi da poslednjih dana brojni mediji, naročito štampani, grubo krše ljudska prava zaraženih i obolelih i dostojanstvo preminulih osoba, a eklatantan je primer izveštavanje o širenju virusa u Novom Pazaru.

„Dnevne novine, na prvom mestu Večernje novosti, svojim naslovima su žigosali osobu za koju je utvrđeno da je prva obolela, a takođe su svojim izveštavanjem ugrozili prava i njegovih najbližih, koji su takođe zaraženi“, ukazuje NUNS.

Iako nijedan medij nije objavio ime te osobe, dodaje se, navođenjem zanimanja i kraja grada u kojem drži radnju, jasno su ukazali o kome se radi, a naslovima poput „Pekar posejao virus po Pazaru“, praktično su stigmatizovali i njega i celu njegovu porodicu.

Ukazuje se da su ispod profesionalnih standarda bili i nedavni tekstovi o preminulom prijatelju iz detinjstva predsednika Republike, zatim izveštaji o zaraženim u državnim ministarstvima, i još znatan broj drugih tekstova, posebno u tabloidima.

„Da ni elektronski mediji ne zaostaju u kršenju prava na privatnost pokazala je televizija Pink, koja je u Nacionalnom dnevniku prikazala bolničke sobe sa najtežim pacijentima blago zamagljujući njihova lica“, upozorava NUNS.

Ističe se da su se na snimcima mogli uočiti i bolnički kartoni na krevetima pacijenata, a čak je uzeta i izjava od jednog od pacijenata čiji se deo lica mogao jasno videti. Na taj način, navodi se, postupili su suprotno obavezi poštovanja ljudskih i dostojanstva ličnosti iz propisa o elektronskim medijima, a naročito propisima koji garantuju zaštitu podataka iz prava pacijenata i identitetu kao ličnim podacima.

NUNS će zbog pojedinih tekstova i priloga objavljenih u prethodne tri nedelje pokrenuti postupke pred Komisijom za žalbe Saveta za štampu i podneće prijavu Regulatornom telu za elektronske medije, kako bi ukazao na nedopustivo kršenje Kodeksa u uslovima vanrednog stanja i pokušao da predupredi objavljivanje sličnih tekstova.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga