NUNS, ANEM i NDNV predali zahtev za sastanak sa Zagorkom Dolovac

"Odluka tužilaštva da dbaci krivične prijave zbog fizičkih nasrtaja na novinare - postupanje po želji nasilnika"

24. nov 2017

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) predali su danas zahtev za sastanak sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, a povodom odluke Osnovnog javnog tužilaštva iz Beograda da odbaci krivične prijave zbog fizičkih nasrtaja na novinare na “inauguraciji” predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Novinarska i medijska udruženja koja su uključena u rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara predlažu da se hitno, najduže u roku od 10 dana, održi sastanak na kojem ćete prisustvovati kao predstavnica najvišeg javnog tužilaštva u Srbiji. O daljem statusu asocijacija i udruženja u Stalnoj radnoj grupi odlučićemo nakon što se održi sastanak, a do tog sastanka ne vidimo razlog za ponovo sastajanje Radne grupe čiji smo članovi”, navodi se u tekstu zahteva.

Ocenjuje se da obrazloženje Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za odbacivanje krivičnih prijava samo po sebi ugrožava bezbednost novinara, onemogućava obavljanje novinarske profesije i predstavlja kršenje slobode izražavanja koja je zajemčena Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i svim važnijim međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava.

Podseća se da izveštavanje sa javnih skupova predstavlja dužnost novinara koja se nalazi u samim temeljima novinarske profesije.

“Obrazloženje tužilaštva da se udaljavanje novinara na najgrublji način, hvatanjem novinara za vrat, u takozvanu ‘kragnu’, i to sa javnog skupa od velike važnosti, kakav je inauguracija predsednika Srbije, čini zapravo u interesu novinara i radi njihove zaštite od linča, šalje poruku da je potpuno legitimno udaljiti nepoželjne novinare sa javnog skupa, tobože pod izgovorom da se to čini radi njihove bezbednosti”, piše u zahtevu.

NUNS, ANEM i NDNV optužili su Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu da takvim obrazloženjem otvara put da se, potpuno nekažnjeno, novinarima onemogući pristup bilo kojem javnom događaju.

“Organizatori javnog skupa i osobe koje rade za organizatore javnog skupa dužne su da brinu o bezbednosti svih prisutnih na javnom skupu. Ukoliko je ugrožena nečija bezbednost, obezbeđenje javnog skupa treba da deluje prema onom ko ugrožava tuđu bezbednost i da ga udalji, a ne da udaljava ugroženu osobu. Osobe koje ugrožavaju bezbednost novinara na javnom skupu čine to upravo zbog toga što smatraju da su novinari nepoželjni na tom javnom skupu. Udaljavanje mimo volje novinara, navodno radi njihove bezbednosti, zapravo predstavlja postupanje u skladu sa željama nasilnika”, navodi se u zahtevu.

Zatražili su od Zagorke Dolovac da preduzme svoja ovlašćenja iz Zakona o javnom tužilaštvu i da izvrši uvid u sporni predmet i izda obavezno uputstvo osnovnom javnom tužiocu u Beogradu da stavi van snage rešenje o odbačaju krivične prijave i nastavi krivično gonjenje, ili da sama preduzme sve radnje iz nadležnosti postupajućeg osnovnog javnog tužioca, odnosno da ovlasti drugog nižeg javnog tužioca da postupa po ovim krivičnim prijavama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga