Nune Popović: Zašto se vraćamo u devedesete?

Izložba "Živela sloboda" Nuneta Popovića i grupe Magnet otvorena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

19. nov 2011

Na izložbi su predstavljeni performansi i ulične akcije izvedene 1996-1998. godine, koje su za cilj imale borbu protiv Miloševićevog režima.
„Uspeli smo u tome da je ova izložba napravljena, da uz nju bude objavljena monografija i da umetnost u roku od 15 gdina bude predstavljena kao celina u najširoj javnosti. Dosadašnja praksa je bilo da se to desi za 25 godina. Ovo treba da služi ljudima da shvate. I možda će neko ovo moći da koristi ponovo, ovog puta, nadam se, za suštinsko menjanje pogubne društvene matrice,“ rekao je Popović.
„Čestitam vama, što ste preživeli. Ako tako gledamo stvari, mi smo pobedili, i ne treba da pesimistički gledamo na ono što je ispred nas. Umetnost je pokazala nadu i umetnost je pokazala kako. A oni su, nakon prevođenja umetnosti u masovnost (što je i bio naš cilj) pokazali tako loše rezultate da se danas pitamo zašto se ponovo vraćamo u devedesete. Pobogu, da li bi ikome na ovom svetu bilo logično da se 1955. u Nemačkoj viče ‘Volim nacizam’, kao što se 2011. u Srbiji viče ‘Volim devedesete’. To nije naša stvar i naš rezultat. Naš rezultat je ovde, a njihov rezultat je svuda okolo,“ napomenuo je Miroslav Nune Popović na otvaranju izložbe.
Grupu Magnet su 1996. godine osnovali stipendisti Književne škole Tradicija avangarde, koju je pokrenuo i vodio Vujica Rešin Tucić od 1993. do 1995. u Beogradu, Paliću i Ečki. Grupa Magnet je delovala do 1998. godine.

Cilj grupe Magnet je bio da pronađe i predstavi javnosti kreativan i nenasilan način za masovnu borbu protiv totalitarnog režima Slobodana Miloševića, kako bi se omogućilo stvaranje novog društva u Srbiji. Akcije su izvođene gerilski, kao iznenađenje za režim i javnost.
Svaka akcija je uvek u fokusu imala jedan ili više centara moći totalitarnog režima: predsednika Srbije Slobodana Miloševića, policiju, Radio-televiziju Srbije, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Udruženje književnika Srbije, Srpsku pravoslavnu crkvu, Narodnu banku Srbije, političku opoziciju.
Izložba je otvorena do 18. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u Dunavskoj 37.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga