NS: Zabranjeno poklanjanje knjiga na ulici?

Komunalna inspekcija naložila Novosađaninu, koji je poklanjao knjige, da se skloni

03. nov 2015

Iako je poklanjanje knjiga na ulici humano delo, vodi se kao protivzakonito, prenela je danas Radio-televizija Vojvodine.

To je svojim primerom dokazao i Zoran Đokić, koji je prošle nedelje na Bulevaru Oslobođenja, između Železničke stanice i Ulice Kralja Petra prolaznicima poklanjao svoje knjige. Kako je rekao, bilo je svakakvih reakcija, ali zbog komunalne inspekcije nije mogao da do kraja ideju sprovede u delo.

Đokić je nedavno odlučio da svoje klasike i časopise pokloni prolaznicima na ulici. Na takvu ideju došao je, kako kaže, slušajući o prošlonedeljnom Sajmu knjiga u Beogradu, na koji su učenici imali organizovan prevoz sa svojom školom. Zoran je rešio da napravi svoj besplatan mini Sajam i tako svakom zainteresovanom prolazniku pokloni po jednu knjigu.

„Mnogi ljudi su prošli, a da nisu ni pogledali. Neki su stali onog trenutka kada sam rekao da im poklanjam. Neki su se ljutili. Možda im je neprijatno, nisu se navikli da dobiju na poklon nešto „, kazao je za RTV Đokić, ekolog iz Novog Sada.

Međutim, on se nije dugo zadržao na ulici sprovodeći svoju dobronamernu ideju u delo.

„Jako kratko sam bio, jer je došla komunalna inspekcija i rekli su mi da se sklonim“, navodi on.

Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove rekli su za RTV da im taj slučaj nije poznat, nisu ga zaveli u zapisnik, niti su podneli prijavu Prekršajnom sudu. Budući da je u pitanju zauzimanje javne površine koja nije zakupljena, po Zakonu o trgovini takve i slične akcije su kažnjive, a visinu kazne odlučuje Prekršajni sud. Da do toga ne bi došlo, kako biste dobili dozvolu za privremeno zauzimanje javne površine, neophodno je da se pošalje Zahtev Gradskoj upravi za komunalne poslove.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga