NS univerzitet proslavio 50 godina postojanja

Učinak novosadskog Univerziteta pokazuje da je on stub budućeg razvoja Vojvodine i Srbije, a u protekle četiri godine učinjen je veliki napredak i akreditovano 290 naučnih programa

28. juna 2010

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je večeras da će u narednih nekoliko dana biti potpisan ugovor o izgradnji zgrade rektorata u kampusu Univerziteta u Novom Sadu i da će u ovaj projekat biti uloženo 4,5 miliona evra.
Đelić je na svečanosti povodom obeležavanja 50 godina Univerziteta u Novom Sadu najavio da će u taj univerzitet u naredne četiri godine biti uloženo i 12,5 milona evra za izgradnju naučno-tehnološkog parka koji će raditi u sklopu univerziteta.
„Učinak novosadskog Univerziteta pokazuje da je on stub budućeg razvoja Vojvodine i Srbije, a u protekle četiri godine učinjen je veliki napredak i akreditovano 290 naučnih programa“, kazao je Đelić.
Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će reforma obrazovnog sistema biti nastavljena u pravcu modernizacije obrazovanja, kao odgovor na potrebu Srbije za kvalitetnom nastavom.
„Radićemo na podizanju kvaliteta obrazovanja i približavanju obrazovnog sistema svetu. Vojvodina i Novi Sad prestonice su nauke i stvaralaštva, a novosadski Univerzitet biće uključen i u ovaj poduhvat“, rekao je Obradović.
Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković rekao je da je prioritet ustanove potreba za novim pristupima i modernizaciji u skladu sa univerzitetskom tradicijom.
On je naveo da Univerzitet želi da bude i ostane lider u obrazovanju celog regiona, za šta su potrebne reforme školstva, studijskih programa, reforma sistema finansiranja školovanja, negovanje kreativnosti, inovativnosti i preduzetnog duha.
„Trudimo se da naše studente naučimo da razmišljaju racionalno, da uče tokom celog života, jer se vreme u kojem živimo menja brzo, a naši studenti su deo budućnosti“, rekao je Vesković.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da je 50 godina velika tradicija za „mladu zemlju“ koja je u proteklih 20 godina mnogo puta menjala svoj oblik postojanja.
„Novosadski Univerzitet promoviše filozofiju koja kaže da je srećan čovek jedino onaj koji ispuni svoje aspiracije i uloži svoj napor i talenat da postane bolji i izvrsniji. Univerzitet je srce Vojvodine i srećan sam što sam i ja njegov predavač“, dodao je Pajtić.
Proslavu 50 godina univerziteta u Novom Sadu podržao je predsednik Srbije Boris Tadić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga