NS: Protest za očuvanje apoteke

...zbog loše poslovne i finansijske situacije koja ozbiljno dovodi u pitanje sudbinu te institucije

14. juna 2016

Zaposleni u novosadskoj Apoteci najavili su da će, zbog loše poslovne i finansijske situacije koja ozbiljno dovodi u pitanje sudbinu te institucije, u sredu održati protestni skup.

Kako se objašnjava u najavi protesta, u Apoteci Novi Sad se već mesecima osećaju posledice poslovanja u otežanim uslovima, jer ta ustanova nije u mogućnosti da svojim pacijentima obezbedi lekove.

„Grad Novi Sad kao osnivač Apoteke Novi Sad godinama unazad upozoravan je na poteškoće u poslovanju. Uprkos tome nastala je situacija da je zbog nagomilanog duga dovedeno u pitanje očuvanje i održavanje zdravlja naših sugrađana. Pacijenti, koji su godinama sa punim i opravdanim poverenjem dolazili po stručne savete i svoju terapiju, sada iz naših apoteka odlaze praznih ruku. Police su prazne, bez lekova, dugovi veliki, a stanje nesigurnosti i neizvesnosti postali su svakodnevnica zaposlenih“, naveli su nezadovoljni radnici.

Oni su podsetili da je novosadska Apoteka najveća takva ustanova u Vojvodini, sa tradicijom od skoro tri veka.

„Sa 230 zaposlenih i mrežom od 34 apoteke dostupni smo pacijentima i u najudaljenijim delovima grada. Kod nas se neguje tradicija poverenja i kvaliteta. Naš kadar je profesionalan, stručan i informisan. Međutim, sticajem spoljašnjih uticaja i okolnosti struka već duži niz godina kontinuirano trpi urušavanja po mnogim osnovama. Takođe, svesni smo i činjenice da je poslovanje naše ustanove usko povezano sa nezavidnim položajem svih državnih apoteka“, piše u saopštenju.

Radnici Apoteke su naglasili da protestni skup nema apsolutno nikakvu političku konotaciju, već je isključivo izraz zabrinutosti zaposlenih za sudbinu i opstanak te ustanove.

„Zahtevamo da Grad Novi Sad, koji kao osnivač Apoteke prati i obezbeđuje njeno zakonito funkcionisanje, podrži naše interese i interese građana. Mi, pre svega, želimo da radimo u normalnim profesionalnim uslovima i tako obezbedimo sigurnost, kako za zaposlene, tako, podjednako, i za pacijente, te da zajedno očuvamo tradiciju, ugled i kvalitet apotekarske prakse u našoj Ustanovi i našem gradu“, navodi se u najavi.

U njoj se objašnjava da će se radnici Apoteke okupiti u sredu u 11 časova ispred centralne apoteke „Bulevar“, odakle će se mirnom protestnom šetnjom kroz Ulicu Modene uputiti ka Gradskoj kući, ispred koje će se zadržati do podneva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga