Protest biciklista u Novom Sadu

Reakcija na višegodišnje odlaganje rekonstrukcije i popravke biciklističkih staza u Futoškoj ulici i na Futoškom putu

18. juna 2016

Novosadska biciklistička inicijativa danas je na Trgu Republike u Novom Sadu, održala protestno okupljanje “Branimo ulice! Branimo grad!” zbog višegodišnjeg odlaganja rekonstrukcije i popravke biciklističkih staza, a na događaju se okupilo više od stotinu građana sa svojim biciklima.

Protest je organizovan pre svega kako bi se ukazalo na loše stanje u kojem se nalazi jedna od najdužih i najprometnijih biciklističkih staza u Novom Sadu, koja povezuje periferni deo grada sa centrom.

Kako su naveli iz Novosadske biciklističke incijative (NSBCI), ta staza je u najlošijem stanju i u sve većem delu je opasna za kretanje.

Predsednik NSBCI Marko Tifković zatražio sa protesta je od Grada Novog Sada da konačno preuzme odgovornost i da ulaže u biciklističku infrastrukturu, kao i da se posveti očuvanju zelenih površina u gradu.

“Mi smo četiri godine čekali da se konačno popravi jedna od najbitnijih traka za bicikliste, a to je Futoški put. Hoćemo da institucije rade svoj posao”, poručio je Trifković i dodao da u Novom Sadu svake godine vidno raste broj biciklista na putevima.

On je dodao da se upravo zbog toga od grada zahteva da počne ozbiljno da održava biciklistički infrastrukturu, da čuva zelene površine i da “ne gleda samo gde bi izgradila parkige”, već da počne da izlazi u susret i pešacima i biciklistima, odnosno “normalnom životu”.

Prema navodima NSBCI broj novih biciklista u gradu počeo je godišnje se meri u hiljadama novih vozača.

Protestom “Branimo ulice! Branimo grad!” biciklisti pre svega traže ispravne staze, a gradskim urbanistima predlažu rešenje kojim bi se na ovom potezu rekonstruisala biciklistička staza i sačuvao trotoar, drvored i zelene površine.

Nakon protesta biciklisti su se simbolično provozali pored Skupštine grada, Javnog preduzeća “Zavod za izgradnju grada” i Javnog preduzeća “Urbanizam”.

Trifković je na kraju poručio da se učesnici protesta jasno i nedvosmisleno ograđuju od bilo kojih političkih insinuacija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga