NP Fruška gora: Štete od seče badnjaka minimalne, sem u manastirskim šumama

Stručnjaci: Glavni urednik RTV-a je sekao badnjak upravo u manastirskim šumama

10. jan 2018

Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora saopštilo je danas da na području koje je u njihovoj nadležnosti nije bilo značajnije seče šume i dodalo da ima saznanja da je šteta od seče šume bilo na teritoriji u nadležnosti manastira Srpske pravoslavne crkve na Fruškoj gori.

Pojedini mediji objavili su fotografije koje je na svom profilu na Fejsbuku objavio glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine Nenad Ćaćić, koji se pohvalio kako je sekao zaštićeni hrast na Frusksoj gori, kako bi od njega napravio badnjak.

Na osnovu fotografija, nekoliko stručnjaka za vegetaciju je agenciji Beta potvrdilo da je Ćaćić sekao zaštićeni hrast upravo u šumama koje su u nadležnosti fruškogorskih manastira Srpske pravoslavne crkve.

Dodali su da su u tim šumama čuvarske službe znatno slabije, nego u šumama kojima gazduje Nacionalni park.

“Nije bilo nelegalne seče, osim na području Radne jedinice u Erdeviku u manjem obimu, ali imamo saznanje da je šteta bilo na teritoriji manastirskih šuma i jos uvek postoje ostaci šteta”, kazali su danas agenciji Beta u Nacionalnom parku Fruška gora.

Dodali su da je u Erdeviku zabeležena šteta od 20 sadnica.

Podsetili su da su ove godine bili pripremili 11.000 sadnica, koje su besplatno podeljene građanima po obližnjim opštinama, te je samim tim znatno smanjen uticaj na štete od nelegalnih seča.

Naveli su da su štete minimalne zahvaljujući apelu koji su uputili građanima uoči Badnjeg dana koji se obeležava po Julijanskom kalendaru, kao i zahvaljujući vanrednim dežurstvim čuvarske službe Nacionalnog parka.

“Preduzeli smo sve zakonske obaveze, i kao i svake godine pridržavali smo se zakonskih mera i ovlašćenja”, kazali su u Nacionalnom parku.

I ranijih godina mediji su pisali o ilegalnoj seči šume na području Nacionalnog parka Fruška gora, u koju su bili umešani i pojedini funkcioneri, članovi i aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Nije poznato da su oni zbog toga snosili bilo kakve prekršajne ili krivične sankcije.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga