Novosti iz budućnosti: I Vojvodina i Evropa!

Šta bi bilo kad bi možda bilo

15. jula 2012

U južnom delu Sremske Mitrovice danas je bilo relativno mirno. Nakon jučerašnjih sukoba između lokalnih Srba i snaga VFOR-a, pripadnici međunarodnih mirovnih snaga uspeli su tokom noći da uspostave red u gradu. Lakše je povređeno sedmoro vojvođanskih Srba i desetak vojnika nemačkog kontigenta VFOR-a. Predstavnici lokalnih Srba optužili su mirovnjake za prekomernu upotrebu sile. Iz štaba VFOR-a energično su odbacili ove optužbe.

* * *

Premijer Srbije Ivica Dačić danas je u izjavi za Večernje novosti ocenio da bi podela Vojvodine bila najlogičnije rešenje. „Treba da se manemo zabluda. Osim tri sremske opštine, mi u ostatku Vojvodine odavno nemamo više nikakvu realnu vlast. Zato moramo što pre da iskoristimo priliku i postignemo dogovor o razgraničenju, jer ćemo u protivnom izgubiti i ovo malo teritorije koju još uvek koliko-toliko kontrolišemo“.

Kako smo u međuvremenu saznali, Dačićev predlog o podeli Vojvodine naišao je na oštru osudu Brisela i Vašintgona, a sudeći po rečima predsednika vojvođanske vlade Đorđa Subotića, takođe je neprihvatljiv i za privremene institucije u Novom Sadu.

* * *

Tokom jednodnevne posete takozvanoj „Republici Vojvodini“, generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen pohvalio je dosadašnje napore vojvođanske vlade u procesu evroatlantskih integracija, posebno se osvrnuvši na uspešno sprovedene reforme u okviru takozvane „Mape puta“ za članstvo u Severnoatlantskom paktu. Rasmusen je naglasio da bi se lako moglo dogoditi da Vojvodini prijem u Alijansu bude zvanično potvrđen već na narednom samitu NATO ukoliko nastavi da napreduje nepromenjenim tempom.

* * *

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom Amfilohijem. Nakon sastanka Nikolić je okupljenim novinarima saopštio da je glavna tema razgovora bilo pitanje severne srpske pokrajine. „Mi Vojvodinu svakim danom sve više gubimo“, rezignirano je konstatovao Nikolić, dodavši da pod hitno moramo postići najširi mogući konsenzus oko toga kako dalje reševati ovo „za srpski narod najvažnije nacionalno pitanje“.

„Ja sam svestan da nikada neću moći da budem predsednik u Novom Sadu, ali isto tako ni gospođa Jerkov neće nikada biti predsednica u južnoj Sremskoj Mitrovici“, zaključio je predsednik Nikolić.

* * *

Šefica srpske diplomatije i visoka funkcionerka SNS Jelena Trivan izjavila je da Srbija nikada i ni pod kakvim okolnostima neće priznati lažnu državu Vojvodinu, bez obzira na snažne pritiske iz moćnih međunarodnih krugova. „Mi ćemo nastaviti našu borbu za nacionalne interese isključivo diplomatskim sredstvima, ne odstupajući od crvenih linija koje smo definisali u skladu sa Ustavom i našom državnom politikom“, istakla je između ostalog gospođa Trivan u eksluzivnom intervjuu za list Politika.

Ona je tom prilikom ocenila napore naše diplomatije na očuvanju teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta kao „izuzetno uspešne“, podsetivši da je nezavisnost Vojvodine uprkos žestokoj kampanji najvećih svetskih sila do sada priznalo tek osamdesetak država, što je manje od polovine članica UN. Ministarka Trivan takođe je konstatovala da su Srbi i drugi nevojvođani u našoj severnoj pokrajini evidentno diskriminisani u odnosu na Vojvođane, optuživši s tim u vezi međunarodnu zajednicu zbog, kako je rekla, „dvostrukih aršina“.

Milan Marinković (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga