Novosadsko pozorište počinje sezonu predstavom Ban Bank

“Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore"

20. sep 2016

Predstavom „Ban Bank“ biće otvorena sezona u Novosadskom pozorištu (Ujvideki Szinhaz), a tom izvedbom ovaj teatar ujedno obeležava i Dan madjarske drame.

Po delu Jožefa Katone, predstavu je režirao Andraš Urban a igraju Silvia Križan, Arpad Mesaroš, Emina Elor, Agota Ferenc, Aron Balaž i drugi.

“Ljubav i interes, mržnja i strast, lično i kolektivno, odanost i izdaja, ma država ili ljubav, pitanje je sad? I zašto uvek strada ono lično, pojedinačno, privatno, najintimnije? Je li mi domovina tamo gde mi je interes, ko sam uopšte ja, koje je moje ‘ja’, postojim li kao ‘ja’ ili isključivo kao ‘mi’, samo su neka od pitanja koja ansambl Novosadskog pozorišta otvara ovom predstavom”, piše u pratećem materijalu.

Novosadsko pozorište gostovaće 24. septembra u Skoplju na Medjunarodnom pozorišnom festivalu sa predstavom “Off”.

Predstavu je režirao Zoltan Puškaš inspirisan tekstovima Katalin Ladik i aktera predstave.

“Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore. O sebi, o svetu, o pozorištu. Mogu da urlaju ka nebu i da zabadaju bes u zemlju. Mogu da se uhvate za poeziju, da se dohvate smeha, progovore o zajedništvu, državi, o svetu i sistemu… O svemu tome, vrlo bučno ali i vrlo poetično govori ‘Off’“, piše u pratećem materijalu.

(Autonomija, Foto: Srdjan Doroški)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga