Novosadsko pozorište slavi 45. rođendan

Održano i 18. Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca

21. jan 2019

Najbolji pisac 18. Dramskog takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca je Arpad Kočiš, najbolji reditelj je Armin Ric, a nagradu za najbolju glumicu ravnopravno su podelile Livia Banka i Blanka Horvat, dok su najbolji glumci Daniel Husta i Gabor Pongo, saopštilo je danas Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz).

Najbolja predstava po utisku publike je bila po tekstu Benca Salaija i režiji Sofije Deli, a koja predstavlja parodiju “Antigone”.

Novosadsko pozorište ove godine obeležava 45. rođendan, pa je i tradicionalno Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca bilo u tom znaku.

Takmičenje se odvijalo po principu “tri pisca, tri reditelja, tri predstave”.

Tri pisca pišu tekst u toku 12 sati, narednih 12 sati tri teksta preuzimaju tri reditelja koji sa tri glumačke ekipe kreiraju tri predstave koje se uveče, drugog dana od početka pisanja teksta izvode, jedna za drugom, na sceni Novosadskog pozorišta.

U toku ove sedmice, a u okviru obeležavanja rođendana pozorišta, publika će moći da pogleda predstave “U ime gospoda” Andraša Urbana, “Liliom” po tekstu Ferenca Molnara, “Dama iz Maksima” Žorža Fejdoa, “Ljudski dodir” udruženja građana Tara, predstava “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” u izvođenju Reflektor teatra i u režiji Minje Bogavac, te predstava “Ode lova” Salaškog pozorišta, po tekstu „Dundo Maroje“ Marina Držića.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga