Novosadskim policajcima nabavljali male pancire

"Obuća i odeća nije menjana već sedam, osam godina"

02. maj 2014

Oprema koju policajci koriste dotrajala je i mnogima je tesna, te ne može da ih zaštiti na terenu. Pored toga zakon nije jasno definisan, pa policajci ne znaju kako tačno da postupaju u situacijama opasnim po život.

Policajac koji je želeo da ostane anoniman kaže da obuća i odeća nije menjana već sedam, osam godina. Cipele su im šuplje, a onaj ko želi da sačuva zdravlje kupuje ih od svoje, male, plate.

– Kragne su nam iskrzane, cipele propuštaju vodu, uniforma je stara. Mnogima su panciri tesni i nema ih dovoljno. Stepen zaštite im je nizak i ne mogu da nas zaštite od metaka većeg kalibra. Šititovi koje nosimo na utakmice kada treba da sprečimo nerede dotrajali su i lako pucaju, a šlemove nemamo – priča ovaj policajac.

Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije “Dr Arčibald Rajs”, kaže da je policijska oprema “blago rečeno katastrofalna”.

– Kada su kupovani panciri, policajcima nisu uzimani konfekcijski brojevi, već je nasumično, slobodnom procenom, kupljeno malo pancira. Treba da nam daju po meri, jer se mogu korigovati za svega jedan konfekcijski broj. Svako ko se malo približi policajcu shvati u koliko smo lošem položaju – kaže Ljubišić.

On napominje i da su im uskraćene komunikacione veze, signal je često loš, te policajci koriste svoje privatne mobilne telefone. Uz to su, kaže, “pežoi” kupljeni 2012. godine do sada prešli u proseku 300.000 kilometara, a za to vreme su loše održavani.

– Stalno se pokazuje da je dosta patrola na terenu. Ali, samo jedna patrola ima automobil. Ostale patrole idu peške. Ukoliko je automobil iz nekog razloga zauzet, nemoguće je da nekoga uhvatimo na licu mesta, vreme dolaska je produženo – kaže Ljubišić.

Uredbom o vrstama naoružanja i opreme policijskih službenika MUP-a, u posebnu opremu policijskih službenika ubrajaju se i zaštitni prsluci – panciri.

– Proizvođači zaštitnih prsluka propisuju garantni rok u zavisnosti od materijala od koga je zaštitni prsluk izrađen. Oni imaju veličinske brojeve, a u zavisnosti od konstitucije policijskog službenika veličina se može korigovati i pomoću čičak traka koje se nalaze na ramenima i oko pojasa – kažu u Službi za informisanje PU Novi Sad. Oni dodaju i da se nabavka opreme sprovodi u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Policajci srčano idu na teren

Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije “Dr Arčibald Rajs”, kaže da policajci i pored nedostataka opreme i loše regulisanih ovlašćenja pri primeni zakona, na intervencije idu srčano.

– Tako je bilo sa policajcima Vladimirom Grandićem, kao i Sinišom Hrnjezom, koji su poginuli na dužnosti. Tako je nedavno i teško ranjen kolega Ivan Mičić – kaže Ljubišić.

(Radmila Šuljagić, Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga