Novosadski Univerzitet instrument razvoja Vojvodine

Održana svečanost povodom obeležavanja Dana Univerziteta i 55 godina od njegovog osnivanja

29. juna 2015

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je danas da je ponosan zbog činjenice da je Pokrajina osnivač prestižnog Univerziteta u Novom Sadu, kao i zbog toga što je i sam, kao profesor, deo tog Univerziteta.

Pajtić je, na današnjoj svečanosti u novoj zgradi Rektorata povodom obeležavanja Dana Univerziteta i 55 godina od njegovog osnivanja, istakao da je Pokrajinska vlada  u prethodnim godinama obezbedila da centralna zgrada Univerziteta bude jedna od najlepših u zemlji i jedna od najfunkcionalnijih.

„Naš Univerzitet zaslužuje tu vrstu podrške, jer je sve vreme predstavljao instrument snažnog razvoja Pokrajine. Znamo koliko je mnogo u oblasti poljoprivrede učinio Poljoprivredni fakultet. Znamo da je procvat IT sektora krenuo sa Univerziteta i da su, zahvaljujući tome, od Novog Sada i Vojvodine napravili ambijent u kome se IT sektor može porediti sa IT sektorima u najrazvijenijim zemljama“, poručio je Pajtić.

Predsednik Pokrajinske vlade je ukazao i da se Novosadski univerzitet sve više pozicionira na lestvici u pogledu indeksa citiranosti i po broju međunarodnih projekata.

„Možemo da se pohvalimo i time da naš Univerzitet dobija  evropske projekte, čak priliku da evropskim kompanijama  deli sredstva iz Evropske unije, što je verovatno jedina institucija u Srbiji koja je dobila tu vrstu poverenja“, dodao je on.

Pajtić je danas, u ime Pokrajinske vlade, primio povelju, kao priznanje za  afirmaciju i doprinos razvoju Univerziteta. Na svečanosti su takođe uručene i povelje sa zvanjem počasnih doktora nauka i povelje partnerima Novosadskog univerziteta.

Profesor dr Radovan Pejanović, v.d. rektora UNS, uručio je povelje sa zvanjima počasnih doktora nauka prof. dr Sontaku Liju sa Jongban univerziteta iz Republike Koreje, prof. dr Čusaku Limsakulu sa Princ Songkla univerziteta sa Tajlanda i prof. dr Hajncu Brandlu sa Tehničkog univerziteta iz Beča u Austriji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga