Novosadski umetnici iz protesta skidaju izložbe iz Kulturnog centra

"To je sramotno i umetnici ne bi smeli da ćute"

17. okt 2013

Umetnici u Novom Sadu nastavili su danas protestno skidanje svojih izložbi iz galerija kojima upravlja Kulturni centar (KC) Novog Sada, kao znak solidarnosti sa umetnicom Danijelom Tasić, čiji je rad cenzurisao direktor ove institucije Andrej Fajgelj.

Danas je zatvorena već treća izložba novosadskog umetnika Borislava Šuputa, koji je povukao izložbu skulptura otvorenu u ponedeljak 14. oktobra u Likovnom salonu KC, a u toku jučerašnjeg dana svoju izložbu iz Malog likovnog salona KC-a skinuo je umetnik Dušan Vuletić.

Umetnik Borislav Šuput, vidno uznemiren nakon žustre rasprave uoči skidanja izložbe sa direktorom Kulturnog centra Andrejom Fajgeljom, nije želeo da daje izjave za medije.

Umetnik Dušan Vuletić rekao je medijima povodom odluke da povuče svoju izložbu iz Malog likovnog salona da umetnici moraju da dignu glas kada postanu žrtve cenzure i represije.

„U vremenu kada umetnička scena u Srbiji jedva i da postoji, određeni ljudi bave se suzbijanjem iste. To je sramotno i umetnici na takvu situaciju ne bi smeli da ćute”, rekao je Vuletić novosadskim medijima.

On je dodao da ga ne čude ovakvi događaji u domenu kulture jer živimo u “partokratskoj državi u kojoj se konsultuju crkvene strukture i gde su demokratija i sekularizam samo mrtvo slovo na papiru”.

Crkva: Odluka KCNS o cenzuri je ispravna

Novosadska Crkvena opština podržala je danas odluku Kulturnog centra Novi Sad (KCNS) da zabrani izlaganje slike mlade umetnice Danijele Tasić na kojoj je prikazana ljudska figura bez lica na raspeću sa novčanicama u rukama.

U saopštenju crkvene opštine navodi se da je zabranom izlaganje te slike odbranjena „svetinja od skrnavljenja i zaštićena verska osećanja građana“.

Ta opština navela je da su na delu „poštovaoci kulta smrti, mraka i mržnje“, te da oni pokušavaju građanima Novog Sada da nametnu svoje gledište prema umetnosti i kulturi.

Dodaje se da su ti „poštovaoci“ pokrenuli medijsku hajku na KCNS i njegovog direktora Andreja Fajgelja, jer im pokušaj nametanja svojih stavova nije uspeo zbog odluke da izložba bude cenzurisana.

„Ti vajni zagovornici slobode izražavanja i slobodnog umetničkog izraza, koji brane lik i delo svojih ideoloških vođa, spremni su da napadaju i ocrne svakog ko misli drugačije od njih i ko se ne uklapa u njihov kalup kulture, umetnosti i slobode. Oni ne shvataju da sloboda postoji samo zajedno sa ljubavlju“, kaže se u saopštenju.

Crkvena opština novosadska dodala je da veruje da su i druge hrišćanske Crkve i zajednice u Novom Sadu, ali i sugrađani jevrejske i muslimanske vere, solidarni sa ovim stavom.

Umetnici u Novom Sadu protestno skidanju svoje izložbe iz galerija kojima upravlja KCNS, kao znak solidarnosti sa umetnicom Danijelom Tasić, čiji je rad cenzurisao direktor te institucije Andrej Fajgelj.

Omladina LSV protiv cenzure umetnosti

Omladina Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Novi Sad danas je, za vreme trajanja svečane sednice Skupštine grada Novog Sada, prekoputa novosadskog parlamenta istakla transparent „Stop cenzuri“, usprotivivši se, kako su naveli, cenzuri u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS). lsvo protest izlozba_660x330

Omladina LSV je povodom te akcije saopštila da je protekli period obeležila katastrofalna kulturna politika u Novom Sadu, a za poslednji takav primer naveli su cenzurisanje jednog od radova na izložbi studenata master studija Akademije umetnosti u KCNS.

(Autonomija/Beta) 

 

 

DS: Čelnici sankcionišu umetnost na osnovu ličnog ubeđenja

Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine i rediteljka Jelena Balašević izjavila je da je zabrana izložbe akademaca u Kulturnom centru Novog Sada skandal, te da čelnici te ustanove ne smeju sebi dozvoliti na osnovu svog ličnog ukusa ili ubeđenja sankcionišu umetnost.

“Ovo je 21. vek, mi smo se za slobodu govora izborili davno i bilo bi nepotrebno da se ponovo borimo za to. Pozivam i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da reaguje, jer on ne sme da dozvoli da se ovakve stvari dešavaju u njegovom gradu”, dodala je Balaševićeva na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Ona je kazala da na ovaj način Novi Sad neće moći da se izbori za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, za koju je podneo kandidaturu.

Odbornik DS u Skupštini grada Novog Sada Dalibor Rožić kazao je da je odluka o cenzurisanju izložbe studenata Akademije umetnosti samo nastavak loše kulturne politike u Novom Sadu, koju, prema njegovim rečima, predvodi stranka Treća Srbija na čelu sa članicom Gradskog veća za kulturu Milankom Brkić i direktorom Kulturnog centra Andrejom Fajgeljom.

Rožić je podsetio da je DS u julu ove godine pokrenuo inicijativu za smenu Milanke Brkić, pre svega zbog skandalozne dodele budžetskih sredstava na ovogodišnjem konkursu za kulturu, kao i zbog odluke o smeni prethodnog direktora KC jer je natpis ove institucije bio istaknut na latinici.

On je dodao da je kulturna politika grada načinila i velike propuste jer je novcem Javnog preduzeća Informatika finansirala album muzičara Slobodana Trkulje, te da nije dobro raspolagala budžetom za proslavu Nove godine 2013.

Članovi DS pozvali su studente i druge umetnike da se obrate Gradskom odboru Demokratske stranke ukoliku budu doživljavali nastavak cenzure, te da svoja dela slobodno mogu da izlažu u njihovim prostorijama.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga