Novosadski taksisti najavili protestnu vožnju

Taksisti traže da se van snage stavi odluka o izmirenim poreskim obavezama kao preduslovu za izdavanje taksi legitimacije

26. mar 2012

Sindikat taksi vozača i autoprevoznika Nezavisnost najvio je danas da će 28. marta održati protestnu vožnju ulicama Novog Sada, jer pojedine odredbe gradske Odluke o taksi prevozu smatra neustavnim i nezakonitim.

Predsednik sindikata Branko Vitorović rekao je na konferenciji za novinare da taksisti traže da se van snage stavi odluka o izmirenim poreskim obavezama kao uslovom za izdavanje taksi legitimacije, kao i odluka o dužini važnosti lekarskog uverenja taksista.

Prema važećoj odluci Skupštine grada, svi taksi vozači se uslovljavaju da izmire sve poreske obaveze ukoliko žele da dobiju taksi legitimaciju, dok je važenje lekarskog uverenja ograničeno na godinu dana, iako zakon propisuje rok važenja od tri godine.

Vitorović je rekao da sindikat od grada traži i promenu minimalne cene taksi prevoza sa sadašnjih 40 dinara na ekonomski održivu cenu, jer je važeća „do te mere potcenjena da ne liči ni našta“.

„Sednica Skupštine grada biće održana 30. marta i mi tražimo da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti izmena neustavnih odredaba“, rekao je Vitorović i najavio da će u suprotnom protest trajati do ispunjenja zahteva.

Poverenik sindikata za Novi Sad Atila Bujak izneo je procenu da zbog odluke grada oko 75 odsto taksista u Novom Sadu ima privremene taksi legitimacije, sa rokom važenja do sredine 2012. godine, što im stvara ogromne probleme, posebno kod lizing kompanija.

On je rekao da će oko 300 članova sindikata Nezavisnost 28. marta održati protestnu vožnju ulicama grada, nakon čega će parkirati svoja vozila na stajalištu u centru i prošetati do Gradske kuće gde će tražiti prijem kod nadležnih.

Pravnik sindikata Nezavisnost Nenad Vojnović rekao je da niko nema pravo da uslovljava obavljanje bilo koje delatnosti redovnim plaćanjem poreza, jer je to nedozvoljena ucena koja nije utemeljena u Ustavu Srbije i zakonskim propisima.

Uz opasku da namera taksista nije da izbegnu plaćanje poreza na javni prihod ili lekarskog uverenja, Vojnović je rekao da odredbe propisane zakonom, poput dužine trajanja lekarskog uverenja, niko ne može da menja podzakonskim aktima, pa ni Grad Novi Sad.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga