Novosadski student osvojio Mon Blan i raširio zastavu Vojvodine

"Čitava Evropa bila je ispred mene"

06. avg 2014

Student novosadskog Fakulteta tehničkih nauka Strahinja Marjanović u petak je osvojio najviši vrh Evrope – Mon Blan.

„Dok sam živ, pamtiću momenat kada sam stigao do cilja, čitava Evropa bila je ispred mene, kao da mi je bila na dlanu“, priča dvadesetdvogodišnji Strahinja koji je bio i najmlađi član grupe od 18 alpinista koji su se uputili na osvajanje vrha. Pet meseci se pripremao, a za vežbanje je koristio planine u Makedoniji, Crnoj Gori, kako bi bio psihofizički spreman za ono što dolazi.

Alpinisti su se najpre uputili ka Italiji gde je bilo predviđeno da se penju na vrhove Vincent Piramid (4215m) i Balmenhorm (4176m) na masivu Monte Rose kako bi se aklimatizovali na visine preko četiri hiljade metara. Drugog dana boravka grupa je krenula na uspon ka vrhovima.

U međuvremenu, vremenski uslovi su se pogoršali. Počeo je da pada sneg, duva jak vetar i pojavila se magla koja je smanjivala vidljivost. Nakon izlaska do prevoja na četiri hiljade metara grupa je odustala od daljeg uspona.

„Narednog dana spuštali smo se do Alagna, da bi nastavili put ka Šamoniju i popeli se na Mon Blan. Od Les Holsa vozili smo se žičarom do Belvila, a potom vozićem do Orlovog gnezda (3200m). Odatle započinju uspon na Mon Blan pored planinarskog doma Tete Rouse, preko Kuloara smrti i Strmih stena do planinarskog doma De Gouter. Tu smo se odmorili pred sam završni uspon na vrh, na koji smo pošli u dva sata ujutru. Kretali smo se u koloni. pešačili smo deset sati bez prestanka, a nakon svakog tridesetog koraka smo odmarali kako bi sakupili snagu i kiseonik za dalje. Činilo se da nikada nećemo stići na vrh. Nemate vremena za priču i razgovor čuvajte energiju za svaki korak“, ispričao je Strahinja za 24sata.

Cela ekspedicija, sa pripremama u Italiji trajala je 11 dana. Od ukupno osamnaest planinara, šesnaestoro iz Srbije i Makedonije su se popeli na vrh. Međunarodni uspon na Mon Blan organizovali su Planinarski klub Balkan iz Beograda i Planinarski klub Makpetrol iz Skoplja.

Dok je Strahinja osvajao vrh Mon Blana, dvojica belgijskih alpinista su poginuli pokušavajući da osvoje najviši vrh Evrope. Strahinja i njegova grupa za to su saznali tek kada su se bezbedno spustili sa planine.

(24 sata)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga