Novosadski “Prozor” ponovo!

Vidimo se u petak u 19,30 u Zmaj Jovinoj!

31. avg 2011

U septembru 1991. godine Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovalo je sa svog prozora u centru grada alternativni dnevnik svake večeri u 19.30. Ispod prozora NDNV-a okupljalo se tokom celog septembra i po nekoliko hiljada ljudi. „Prozor“ je bila akcija protesta protiv cenzure koja je tada vladala u medijima u Srbiji i protiv ratnohuškačke propagande.

Na „Prozoru“ su govorili poznati književnici, intelektualci i političari, poput Aleksandra Tišme, Zorana Đinđića, Desimira Tošića, Vesne Pešić, Vojina Dimitrijevića, Tibora Varadija, Lasla Vegela, Dragoljuba Mićunovića, Nenada Čanka.

Nekadašnji političar i novinar Miodrag Isakov, koji je u vreme „Prozora“ bio predsednik NDNV-a, rekao je da je taj alternativni dnevnik mnogim gradjanima „sačuvao zdravu pamet“, koja je bila „napadnuta“ Miloševićevom cenzurom i ratnohuškačkom propagandom. Isakov je rekao da je „Prozor“ bio najduži protest koji je ikada organizovan u Vojvodini povodom borbe za slobodu medija.

Najavljujući obeležavanje 20-godišnjice novosadskog “Prozora”, Isakov je izjavio da je potpuno nezadovoljan stanjem slobode medija u Srbiji.

„U Srbiji danas faktički nema nijednog nezavisnog medija i nema kritičke analize stanja u društvu. U Srbiji, uz časne izuzetke, nema ni nezavisnih novinara“, rekao je Isakov na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine, na kojoj je najavljeno obeležavanje 20. godišnjice akcije „Prozor“.

Novinar Jan Briza, koji je i autor monografije posvećene „Prozoru“, ocenio je da u medijima u Srbiji danas vlada apatija i da nema slobode štampe. „Poznato je da bez slobode štampe nema demokratskog društva“, kazao je Briza.

Obeležavanje 20. godišnjice novosadskog „Prozora“ održaće se u petak, 2. septembra, s početkom u 19.30, na terasi u novim prostorijama NDNV-a, u Zmaj Jovinoj 3. Stare prostorije NDNV-a u Zmaj Jovinoj 4, sa čijeg je prozora „emitovan“ alternativni televizijski Dnevnik, uz pomoć skromnog ozvučenja i petrolejske lampe kao osvetljenja, nalaze se u zgradi koja je u medjuvremenu vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Budite sa nama u petak!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga