Novosadski policajci uče mađarski jezik

Među onima koji su se prijavili za učenje mađarskog jezika ima kriminalističkih inspektora, saobraćajaca i administrativnih radnika.

12. apr 2011

Dvadeset novosadskih policajaca krenuće na kurs mađarskog jezika, kako bi olakšali komunikaciju sa građanima mađarske nacionalnosti, najavio je vršilac dužnosti načelnika te Policijske uprave Stevan Krstić.

Cilj ovog projekta je i da se dodatno učvrsti poverenje građana u policiju, rekao je Krstić agenciji Beta.

On je apelovao na građane koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica da se prijavljuju za rad u Policijskoj upravi Novi Sad, jer, kako je objasnio, u toj upravi nema dovoljno pripadnika manjina. „A nama je u interesu da ih privučemo u što većem broju. Apelujemo na pripadnike svih nacionalnih zajednica da se uključe u rad policije, bilo kroz naš Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici ili preko konkursa ministarstva“, rekao je Krstić.

Kurs učenja mađarskog jezika biće organizovan u saradnji sa Centrom za osnovnu policijsku obuku, dok će neposrednu nastavu realizovati Otvoreni univerzitet iz Subotice.

Među onima koji su se prijavili za učenje mađarskog jezika ima kriminalističkih inspektora, saobraćajaca i administrativnih radnika, naveo je Krstić.

Ocenio je da će od učenja mađarskog jezika koristi imati i građani i policija. Prema njegovim rečima, policajci će u budućnosti učiti i ostale manjinske jezike koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, u zavisnosti od toga na kojem području rade, odnosno koja manjinska nacionalna zajednica u toj geografskoj oblasti dominira.

Krstić je podsetio da su pripadnici romske nacionalne zajednice krajem marta prisustvovali prezentaciji programa Policijske akademije MUP-a i dodao da tridesetak Roma pohađa jednogodišnji kurs u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga