Novosadski narodni poslanici retko govore o svom gradu

Novosadski poslanici više su govorili o problemima Vojvodine, a naročito problemima oko RBV i finansiranja pokrajinskog budžeta

23. jul 2013

Poslanici iz Novog Sada u Skupštini Srbije za poslednjih godinu dana retko su za govornicom pričali o temama koje su u vezi sa problemima Novog Sada, pokazalo je istraživanje Centra za regionalizam.

Kako se navodi u istraživanju, novosadski poslanici više su govorili o problemima Vojvodine, a naročito problemima oko Razvojne banke Vojvodine i finansiranja pokrajinskog budžeta.

Najveći broj obraćanja u Narodnoj skupštini imali su Gordana Čomić (287), Borislav Stefanović (179) i Janko Veselinović (147 obraćanja).

Ova tri poslanika imala su i najveći broj podnetih amandmana na zakone. Gordana Čomić podnela je 85 amandmana, Janko Veselinović 80, a Borislav Stefanović 64. Od svih podnetih amandmana ova tri poslanika prihvaćena su dva.

Od 11 narodnih poslanika iz Novog Sada najviše puta je učestvovao u glasanju Vučeta Tošković iz SNS-a (185 puta). Slede Milorad Mijatović (172) iz SDSP-a i Momo Čolaković iz PUPS-a (166 puta).

Kada je reč o poslanici Dragani Đuković iz Sremske Kamenice (URS), ona je u Parlamentu govorila 15 puta, od čega je jednom postavila pitanje rada Kliničkog centra Novi Sad i jednom pomenula firmu iz Novog Sada u sklopu rasprave o „Južnom toku“.

Poslanica Jasmina Obradović iz Futoga (SNS) imala je šest govora, gde je pominjala Vojvodinu u sklopu rasprave o izdvajanju sedam odsto za vojvođanski budžet i pominjala „futoški kupus“ kao robnu marku sa geografskim poreklom.

Grad Novi Sad je do kraja 2012. godine predstavljalo 12 narodnih poslanika, a nakon ostavke poslanice Aleksandre Jerkov (LSV) region Novog Sada ostao je sa 11 u Skupštini Srbije.

Istraživanje je obuhvatilo period od 31. maja 2012. do 31. maja 2013. godine.

Tokom istraživanja obrađeni su podaci o aktivnosti poslanika kroz sva njihova obraćanja u Parlamentu i glasanje o zakonima, a beležena je i njihova aktivnost vezana za podnošenje amandmana.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga