- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Novosadski harmonikaši pobedili na festivalu u Austriji

Orkestar harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“ iz Novog Sada osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom muzičkom festivalu u Insbruku, u Austriji.

Na takmičenju je učestvovalo 210 međunarodnih orkestara, a harmonikaši „Sonje Marinković“ osvojili su 48,8 bodova od mogućih 50, i to u kategoriji najvišeg ranga i najtežih umetničkih zahteva.

Novosadski harmonikaši su postali prvi pobednik tog festivala u poslednjih 30 godina koji ne dolazi s nemačkog govornog područja.

Orkestar je nastupao pod dirigentskom palicom Gorana Penića, a harmonikaši su se publici predstavili delima domaćih kompozitora: “Boje” Slavka Šuklara, “Grlica” Stevana Hristića i “Sinfonieta” Stevana Divjakovića.

Harmonikaše je danas primio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je rekao da je ovo još jedan dokaz da je kultura jedan od najboljih promotera naše države i naroda.

„Prvo mesto na svetskom takmičenju jeste uspeh kojim se malo ko može podičiti. Posebnu pohvalu zaslužuje činjenica da se vi ovim poslom bavite amaterski, a kvalitet vašeg rada je na izuzetno visokom nivou“, rekao je Pajtić.

Dodao je da pokrajinska vlada nije institucija „koja se seti uspešnih samo kada postignu vrhunske rezultate“, nego pokušava da godinama prati one koji su uspešni, koji pokazuju energiju i želju da nas sve zajedno afirmišu.

Dirigent Goran Penić rekao je da je taj orkestar specifičan po vrlo raznolikom sastavu, jer u njemu sviraju učenici i profesori Muzičke škole, ali i studenati, matematičari, advokati i poljoprivrednici.

Dodao je da sve njih vezuje ljubav prema harmonici i želja da taj instrument prikažu u drugom svetlu, u umetničkom smislu.

Festival harmonikaških orkestara iz celog sveta održava se u Austriji svake treće godine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!