Novosadski Fejk njuz tragač dodelio Pinokija medijima koji najviše lažu, Alo šampion

Srebrni Pinokio pripao Informeru, bronzani Kuriru

25. dec 2018

Novosadski portal “Fejk njuz tragač” (Fake News) na svoj prvi rođendan dodelio je nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema njihovoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti, a Zlatnog Pinokia dobio je dnevni tabloid Alo.

“Zlatnog Pinokija za 2018. godinu dobija Alo, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo čak 33,6 odsto. Ovaj medij se tokom prethodne godine istakao izuzetnim kreativnim doprinosom političkoj i nacionalističkoj propagandi: ekonomistu Armenda pretvorio je u genetičara Mrmenda, predstavnice benda Pusi Rajot u maskirane ustaše, a indijskog dobročinitelja u IT stručnjaka iz Beograda”, naveo je “Fejk njuz tragač”.

Dodaje se da je Srebrnog Pinokija “u foto-finišu zaslužio” Informer, sa učešćem od 32,8 odsto.

“Ovaj medij je, između ostalog, slagao da su učesnici protesta ‘Jedan od pet miliona’ ugrozili život pacijenta u kolima hitne pomoći, kao i da su reprezentativci Hrvatske na Svetskom prvenstvu u fudbalu nosili crne dresove po uzoru na dresove NDH. Informer se ‘proslavio’ i ‘svetskom ekskluzivom’ o ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju, koju je potom obrisao”, piše u obrazloženju.

Navodi se da je Bronzani Pinokio pripao Kuriru, koji je preneo 30,2 odsto dezinformacija iz posmatranog korpusa.

“Kurir se istakao podgrevanjem mita o Srbima kao najstarijem narodu, pokušajem demantovanja Nase, ali i plagiranim kolumnama Živorada Nikolića (Žike Šarenice)”, piše u obrazloženju.

Pored navedenih tabloida, “top 10 generatora i prenosilaca lažnih vesti” su i Srbija danas, Srpski telegraf i njegov portal Republika, Blic, Večernje novosti, Telegraf, Tanjug i Pink.

Objašnjava se da je pažnja tima Fejk njuz tragača bila prvenstveno usmerena na medije sa najširim potencijalnim dometom, dakle na dnevne listove, televizije sa nacionalnom frekvencijom i najposećenije portale.

Redakcija Fejk njuz tragača je najavila da će ove nedelje dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da “u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi”.

“U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2019. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju”, piše u obrzaloženju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga