Novosadski Bećari novi svetski prvaci u banatskim šorama

Prvo mesto na 12. Svetskom prvenstvu u Banatskim šorama osvojila je ekipa novosadskih "Bećara" koja je u finalu savladala prošlogodišnjeg pobednika, ekipu tomaševačkog "Marijeva"

02. jula 2012

Prvo mesto na 12. Svetskom prvenstvu u Banatskim šorama osvojila je ekipa novosadskih „Bećara“ koja je u finalu savladala prošlogodišnjeg pobednika, ekipu tomaševačkog „Marijeva“ sa 26:6.

Treće mesto na ovogodišnjem prvenstvu, koje je završeno juče u tomaševcu kraj Zrenjanina, osvojila je ekipa „Čoka“ iz Tomaševca. Oni su u „malom finalu“ pobedili ekipu iz Bele Crkve sa 45:10, saopštio je danas Organizacioni odbor Svetskog prvenstva.

Kapiten pobedničke ekipe Gabor Lepeš rekao je da se pobedi nije nadao, jer je ekipa „Marijeva“ jedna od najboljih svetskih ekipa, i izrazio očekivanje da će njegova ekipa uspeti da održi titulu i sledeće godine.

Član Društva za očuvanje Banatskih šora iz Tomaševca Aleksandar Rudić podsetio je da se prvenstvo ove drevne čobanske igre organizuje od 2001. godine i da se svake godine broj prijavljenih ekipa povećava.

„Ove godine smo imali 12 ekipa. U početku je sve bilo zamišljeno kao autentična tomaševačka manifestacija, međutim, nakon izvesnog perioda odlučili smo da je vreme da se ozbiljnije bavimo organizacijom“, rekao je Rudić i dodao da je sledeći cilj da se šore priznaju kao sport i osnuje međunarodna federacija.

Kao i svake godine, u publici je bio i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, jedan od inicijatora ovog događaja i šorački sudija.

„Uspeli smo da napravimo internacionalno takmičenje, poboljšamo kvalitet igre i dođemo u situaciju da ne razmišljamo da li će šore opstati, već da pokušavamo da ih registrujemo kao zvaničan sport“, rekao je Kostreš.

Banatske šore su stari čobanski sport, za koji Banaćani tvrde da ga je naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin preneo sa domaćih livada u SAD i da je od njega nastao i bejzbol.

Šore zaista podsećaju na bejzbol, ali su pravila autentična. Ekipa koja napada udara palicom, a da bi se ponovo udaralo mora da napravi poen.

Poen se pravi tako što igrači istrčavaju od prve do druge baze i nazad, a ekipa koja se brani pokušava da pogodi loptom igrača koji pretrčava. Ako ga pogode ekipe menjaju mesta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga