Novosadske divlje plaže kao deponije

U javnim preduzećima svi se odriču nadležnosti za ove lokacije

26. juna 2017

Grupa novosadskih organizacija i udruženja zatražila je od nadležnih da reše problem sa priobaljem Dunava u Novom Sadu koje je godinama zapušteno.

Divlje plaže na Dunavu su se zbog nebrige pretvorile u svojevrsne divlje deponije. Proteklih nedelja nekoliko organizacija i udruženja, zajedno sa građanima, volonterski su očistili jednu po jednu plažu, ne bi li, kako navode u proglasu, „ulepšali ova mesta, ali i kako bi ukazali na društvene probleme koji su uzrok ovakvom stanju“.

Oficirska plaža u Petrovaradinu kao najveća i najlepša divlja plaža, Bećarac kao priobalje Univerzitetskog grada, Ribarsko ostrvo kao ugostiteljsko-turistička atrakcija, Šodroš kao omiljeno mesto za uživanje brojnih Novosađana i priobalje Dunava kod Petrovaradinske tvrđave isuviše često izgledaju kao deponije smeća, a ne kao gradske oaze prirode koje bi trebalo da čuvamo“, stoji u proglasu koji potpisuje 10 organizacija.

Potpisnici otvorenog pisma navode da postoji i problem niske ekološke svesti kod građana, te da su ličnim primerom želeli da ukažu da može i drugačije.

Međutim, ono što komplikuje stvari jeste to što nije jasno definisano kome od institucija i komunalnih preduzeća bi se najpre trebalo obratiti. Imaoci prava su Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad. U javnim preduzećima svi se odriču nadležnosti za ove lokacije.

U Gradskoj čistoći navode da nemaju ingerenciju nad priobaljem, dok u „Vojvodina šumama“, „Vodama Vojvodine“, kao i u „Šajkaškoj“, kojima i pripada najveći deo površine, nemaju aktivnosti koje se tiču odnošenja smeća.

„Ovim putem pozivamo kompletnu javnost, medije i institucije da reaguju, kako bismo što pre došli do rešenja ovog problema, odnosno do definisanja odgovornosti za kontinuiranu brigu o otpadu, kojeg na Oficircu, Bećarcu, Ribarcu, Šodrošu i pod Tvrđavom često ima više nego cveća i ptica. Apelujemo da se pokaže politička volja za sagledavanje ovog višegodišnjeg ekološkog i društvenog problema, čije rešavanje više ne može da se odlaže“, dodaje se u proglasu.

Kao jedno od mogućih rešenja organizacije predlažu da se odredi institucija ili javno preduzeća koji će biti zaduženo za brigu o novosadskim divljim plažama. Takođe, navodi se i da stvaranje mogućnosti učešća u društvenim pitanjima, za građane i organizacije civilnog sektora može da dovede do napretka.

Sličan problem je dugo godina postojao i sa jednim od simbola Novog Sada – Petrovaradinskom tvrđavom. Nadležnost institucija koje su makar formalno morale da brinu o Tvrđavi nije bila najjasnije definisana. Zbog toga je Zavod za zaštitu spomenika Novog Sada krajem prošle godine doneo menadžment plan, a njegove stavke su počele da se realizuju nakon proglašenja grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Kako smo ranije pisali, gradonačelnik Miloš Vučević je doneo rešenje o imenovanje radne grupe za očuvanje Petrovaradinske tvrđave. Grupu čine članovi Gradskog veća, predstavnici gradskih i pokrajinskih institucija, koji bi trebalo da sarađuju sa nevladinim sektorom. Glavni zadatak je da se predloži rešenje za očuvanje i rekonstrukciju Tvrđave, kao i da se razmotri formiranje preduzeća kojem bi se poverilo upravljanje spomenikom kulture.

Proglas su potpisali:

Slobodna akcija
Novi Sad ima srce
Udruženje Yggdrasil Itrasil
Fruškać
UGRIP
Zeleni maslačak
Udruženje za zaštitu životne sredine „RIO“
Centar Petrovaradin
Inženjeri zaštite životne sredine
UG „Komšije“ iz Petrovaradina

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga