Novosadske arhitekte: Zaustaviti radove na izgradnji solitera

Nedostaje jasan uvid u najbitnije aspekte projekta budućeg objekta na ovoj lokaciji

31. mar 2016

Društvo arhitekata Novog Sada tvrdi da su planska dokumenta o izgradnji solitera u centru grada izmenjena prebrzo i u opštoj konfuziji, preneo je danas portal 021.

Ovo novosadsko udruženje stručnjaka za arhitekturu i urbanizam smatra da „nedostaje jasan uvid u najbitnije aspekte projekta budućeg objekta na ovoj lokaciji“.

„Zahtevamo od Grada i njegovih nadležnih institucija i službi da, u svrhu zaštite javnog interesa u pitanjima izgradnje grada, ponovu pokrenu postupak izmena i dopuna Plana generalne regulacije i pratećeg plana za tu lokaciju, kako bi se kroz dijalog i na osnovu stručnih načela došlo do adekvatnih urbanističkih parametara. Pitanje spratnosti, koeficijenata zauzetosti i izgrađenost za ovako osetljivu lokaciju moraju se ponovo razmotriti“, poručuju u Društvu arhitekata Novog Sada.

DaNS zahteva i da se u novi plan unese obaveza raspisivanja javnog arhitektonskog konkursa za objekat na toj lokaciji, te da se do okončanja ovih procesa stopiraju svi građevinski radovi.

Inače, pismo DaNS-a potpisuje novoizabrani predsednik Slobodan Jović, diplomirani inženjer arhitekture. On je na izbornoj skupštini 29. februara pobedio donedavnog predsednika DaNS-a i sadašnjeg direktora „Urbanizma“ Dušana Miladinovića. Podsetimo da je Miladinović jedan od gradskih čelnika koji je podržao gradnju solitera od 13 spratova u centru grada.

DS: Vučević i Miladinović agenti privatnog interesa

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da gradnju solitera podržavaju samo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Javnog preduzeća Urbanizam Dušan Miladinović, koji u gradskim institucijama nastupaju kao agenti privatnog interesa, zloupotrebljavajući javne funkcije koje su im poverene.

U saopštenju te stranke se ocenjuje da je to nedopustivo, nezakonito i duboko nemoralno.

„Demokratska stranka podseća javnost u Novom Sadu na činjenicu da su njeni odbornici u Skupštini grada pokušali da spreče usvajanje urbanističkog plana na osnovu kojeg je srušena zgrada predratne Komunalne banke i na osnovu kojeg privatni investitor blizak gradskoj vlasti pokušava da izgradi džinovski stambeno-poslovni kompleks kojim dominira soliter od 13 spratova“, navele su novosadske demokrate.

Ta stranka je istakla da je ozbiljnu raspravu na tu temu u Skupštini grada sprečio gradonačelnik Miloš Vučević, dok je direktor Javnog preduzeća Urbanizam Dušan Miladinović sprečio Društvo arhitekata Novog Sada da se izjasni o tom skandaloznom planu.

„Vučević i Miladinović su se u čitavom postupku promena urbanističkih planova postavili kao glavni lobisti pojedinih investitora čijim se potrebama za lakom i brzom zaradom sada prilagođavaju uslovi za gradnju u Novom Sadu“, ocenjuje se u saopštenju.

Novosadska DS je dodala i da je Društvo arhitekata svojim pismom na nedvosmislen način razotkrilo još jedan pokušaj manipulacije odlazeće gradske vlasti oličene u Vučeviću i Miladinoviću koji sve vreme tvrde kako stručna javnost tobože podržava ono što rade.

„Istina je da se rušenju zgrada pod zaštitom države i podizanju oblakodera na malom prostoru protivi i stručna i najšira javnost u Novom Sadu“, piše u saopštenju DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga