Novosadska piratska stanica u predizbornoj kampanji

NDNV i NNŠ su pozvale nadležne organe da ovaj problem pod hitno reše

05. apr 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Novosadska novinarska škola iz Novog Sada zahtevali su danas od nadležnih državnih organa da pod hitno zaustave rad piratskih radio-stanica, medju kojima imai onih koje veoma aktivno učestvuju u predizbornoj kampanji.

Kako se navodi u saopštenju ove dve organizacije, hitno treba da reaguju i regulatorna tela, jer se ovim krše i zakoni i podzakonska akta, ali i profesionalne norme novinarstva.

Pominje se novosadska piratska stanica Radio Grmeč, koja nema dozvolu za medijski program, a istovremeno na učestvuje u kampanji za listu Narodnog pokreta “Dinara-Drina-Dunav”, koji se na ovom radiju naziva i Srpski otadžbinski pokret DDD.

„Slušaoci piratskog radija mogu i u neuobičajenim delovima programa čuti propagandne sadržaje ove stranke, izmedju ostalog i u delu programa u formi ‘želja i pozdrava’. Razni slušaoci, mnogo puta u toku dana, pozdravljaju čelnika pokreta Dragoslava Bokana, nazivajući ga i ‘liderom lavljeg srca’, i ‘naručujući patriotsku’ pesmu Baje Malog Knindže koja slavi Bokana i DDD”, upozorava se u saopštenju.

NDNV i NNŠ su podsetili da je ovaj pokret poznat po raznim aferama i da je iznikao iz nekadašnje Romske demokratske stranke, koja je na prošlim lokalnim izborima u Novom Sadu ušla u gradski parlament pod veoma sumnjvim okolnostima.

Zbog tog slučaja i po optužnici da su kupovali glasove, pred novosadskim Osnovnim sudom vodi se i danas proces protiv Bokana i drugih.

NDNV i NNŠ će se povodom ovog slučaja obratiti Odseku za inspekcijski nadzor u oblasti elektronskih komunikacija u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je nadležno za piratske medije.

„Ali se plašimo da reakcija ovog tela može doći sa velikim zakašnjenjem”, upozorili su oni.

NDNV i NNŠ su pozvale nadležne organe da ovaj problem pod hitno reše proaktivnim pristupom i dodale da Radio Grmeč sigurno nije jedini primer zloupotrebe piratskih stanica u predizborne svrhe.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga