Novosadska lezbejska organizacija se gasi posle deset godina rada

"Menjamo formu i jer vreme zahteva neke radikalnije i drugačije forme"

12. feb 2015

Novosadska lezbejska organizacija (NLO), koja se poslednjih deset godina bavila poboljšanjem položaja LGBT populacije i borbom za njihova ljudska prava u Novom Sadu, formalno će prestati sa radom i biti izbrisana iz registra, izjavila je večeras predstavnica NLO Jelena Anđelovska.

“Formalno zaustavljamo svoj rad, ali individualno ćemo nastaviti da se bavimo aktivizmom kroz neke druge inicijative. Jedan od razloga je i ekonomski, odnosno činjenica da za deset godina nikada nismo dobili podršku od strane države”, kazala je za agenciju Beta Anđelovska.

Ona je ocenila da ta finansijska podrška koja je izostala, nije za NLO zapravo pitanje novca, već pitanje stava države prema ovakvim organizacijama, koji je sve vreme ostao ignorantski.

“On je u najboljem slučaju bio ignorisanje, a zapravo je bio veoma nasilan prema gej i lezbejskoj zajednici i aktivizmu uopšte. Naši kapaciteti su istrošeni, tako da menjamo formu i mislim da vreme zahteva neke radikalnije i drugačije forme”, kazala je ona.

NLO je večeras premijerno prikazao film “U raskoraku zvezde” o deset godina rada, koji kroz tri faze govori o “počecima rada u getu”, kada je stvoren prvi zatvoren ženski prostor u Novom Sadu u kojem je ženama bilo omogućeno da se osećaju kao ono što jesu, do poslednje faze potpunog otvaranja prema zajednici.

Anđelovska je istakla da je najveći uspeh organizacije ta poslednja faza, koja je vezana za oko godinu dana rada u kultnom novosadskom kulubu “Materra mesto”, koji je, prema njenim rečima, ujedinio različite inicijative i umetnike.

“Uspeli smo da u tom prostoru uspostavimo jedinstvo i solidarnost između inicijativa, uglavnom kulturnih, koje se inače ne bi spojile. To je najznačajnije od svega i bez obzira na ishod ostali smo i danas zajedno”, kazala je Anđelovska.

Dodala je da se situacija vezana za prava LGBT u Srbiji nije puno promenila tokom deset godina od kada je NLO počeo sa radom, te da država i ceo sistem ipak imaju najveći uticaj na to šta većina ljudi misli o LGBT populaciji.

“Nažalost, stav države je bio i ostao anti LGBT i država nikada ništa ozbiljno nije učinila da se to promeni u široj javnosti. To je imalo veliki uticaj i zato nema velikog pomaka u toj oblasti”, dodala je Anđelovska.

NLO je osnovana u oktobru 2004. godine. Kroz radionice, savetovališta i umetničke programe, bavila se afirmacijom i borbom za prava lezbejki i celokupne LGBT zajednice. Autori su festivala “Umetnost radi akcije”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga