Novosadska građanska inicijativa brani park

Više od 3.000 građana Novog Sada potpisalo peticiju protiv garaže

08. juna 2017

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine u Novom Sadu oštro je reagovala večeras zbog najave preduzeća „Parking servis“, da će na tom mestu ipak biti izgrađena nadzemna garaža.

Ova inicijativa već je u više navrata protestovala i organizovala akcije protiv izgradnje garaže, ali se u medijima pojavila nova najava da je strateški plan Parking servisa za naredne godine upravo izgradnja nadzemne garaže na toj lokaciji.

U saopštenju inicijative navodi se da su građani „šokirani ponovljenom namerom da se staro gradsko jezgro ekološki i kulturno devastira pretvaranjem u javnu garažu na uštrb zelenih površina“.

Oni su dodali da borba za ovu zelenu površinu traje od 2015. godine, te da je 3.000 građana Novog Sada potpisalo peticiju protiv garaže.

„Na Plan generalne regulacije građani su podneli 70 primedbi, reagovali smo i na Strategiju održivog razvoja grada i učestvovali na javnoj raspravi o njoj. Prilikom nedavne posete JP Urbanizmu, predstavnici Inicijative su dobili uveravanja da u planskim dokumentima nije predviđena izgradnja javne garaže na toj zelenoj površini“, piše u saopštenju.

Dodali su da je ovog proleća u parku na zelenoj površini posađeno 300 novih sadnica drveća, postavljene su nove klupe, uređen je i ograđen prostor za pse.

Predstavnici Građanske inicijative zatražiće prijem kod gradonačelnika Novog Sada i kod nadležnih u „Parking servisu“ da bi razgovarali o ovom problemu.

Dodali su da će „pokrenuti sve raspoložive zakonske mehanizme i pozvati više od 3.000 potpisnika peticije da se pridruže u akcijama i protestima u slučaju da se ne odustane od izgradnje javne garaže“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijagnoza
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga