Novosadska deca navučena na kocku

Roditelji često zanemaruju da je njihovo dete zavisno od kocke, sve dok ne dođe do ozbiljnijih situcija kao što su pokušaj pljačke ili krađe

02. apr 2013

U Centru za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja „Život nije igra“, leče se pacijenti od 17 do 73 godine, a sve je veći broj žena i maloletnika koja se javljaju za pomoć.

Psihoterapeutkinja centra Ivana Pavlović kaže da muškarci u kocki vide zabavu i laku zaradu, dok se žene hvataju ruleta želeći da pobegnu od problema.

Prema njenim rečima, žene čine trećinu ukupnog broja pacijenata, a nije zanemarljiv broj maloletnika koji priznaju da imaju problem.

„Većina maloletnika počinje da se kocka već s 13 godina. Imali smo slučaj kada su roditelji maloletnika došli kod nas jer su pronašli plastični pištolj i fantomku. Bio je u ogromnim dugovima i planirao je pljačku kako bi sve isplatio“, objašnjava Pavlovićeva.

Ona dodaje da roditelji često zanemaruju da je njihovo dete zavisno od kocke, sve dok ne dođe do ozbiljnijih situcija kao što su pokušaj pljačke ili krađe. Poseban problem predstavlja činjenica da se kladionice nalaze blizu škola, pa deca često odlučuju da novac za užinu potroše na rulet.

Pavlovićeva kaže da je rulet najopasnija igra, jer se za kratko vreme dobija i gubi puno novca, i navodi i primer tridesetogodišnjaka iz Novog Sada koji je za samo 12 meseci uspeo da se navuče na kocku i izgubi 100.000 evra.

(021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga