Novosadska Ciklonizacija u srpsko-hrvatskoj borbi protiv komaraca

Komarci su nam zajednički...

29. jula 2015

Novosadsko preduzeće Ciklonizacija ove godine je po prvi put učestvovalo u zajedničkom prekograničnom projektu uništavanja komaraca na područjima opštine Apatin i Grada Osijeka, izjavio je danas predstavnik tog preduzeća Dario Aćimović.

“Ove godine se po prvi put u istoriji izvode koordinirani tretmani u okviru sistematskih akcija zaštite zdravlja građana od komaraca u opštini Apatin i Gradu Osijeku. Komarci su nam zajednički, pa se prirodno kao rešenje nametnulo to da ovaj problem moramo da rešavamo zajedno”, rekao je Aćimović za Autonomiju.

Naveo je da su tokom ove sezone, u dva navrata, dan za danom izvedeni tretmani protiv odrasllih komaraca na teritorijama grada Osijeka i opštine Apatin i dodao da je na taj način sprečena migracija komaraca iz tretiranog u netretirano područje i značajno redukovan broj odraslih jedinki.

Aćimović je rekao da su klimatske promene dovele do stvaranja izuzetno povoljnih uslova za razvoj komaraca pa je tako nekadašnja sezona komaraca koja je trajala od kraja aprila do kraja avgusta, sada ta sezona produžena i traje od kraja marta do kraja septembra.

“Uz to, globalno otopljavanje dovelo je i do širenja na naše prostore bolesti koje ranije nisu bile zastupljene, a prenose ih komarci. Godinama se već beleže epidemije izazvane virusom Zapadnog Nila, a stručnjaci predviđaju da će stići i druge bolesti kao što su denga i čikunguja groznica”, upozorio je Aćimović.

Prema njegovim rečima, to je još jedan snažan argument za saradnju u borbi protiv komaraca u celom regionu.

Aćimović je najavio da će se sličan model saradnje proširiti i na Sombor, Bačku Palanku, Odžake, Vukovar, ali i pogranične oblasti Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Precizirao je da se projekat uništavanja komaraca u Osijeku realizuje u saradnji sa preduzećem Pestrid iz Osijeka.

Preduzeće Ciklonizacija je u poslednjih pet godina razvilo i u Novom Sadu i u 20 opština u Vojvodini u upotrebu uvela efikasan Geografski informacioni sistem (GIS), a sličan sistem od ove godine za grad Osijek uvodi Odeljenje za biologiju Univerzietta “Josip Juraj Štrosmajer”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga